Irfan Čengić

Novalić nije čitao vlastiti plan vakcinacije, ne smije nabavljati ruske vakcine

Irfan Čengić, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, izjavio je da premijer Federacije Fadil Novalić nije čitao vlastiti plan vakcinacije i da Vlada Federacije ne smije nabavljati ruske i kineske vakcine.

“Pozivam Vladu FBiH da poštuje vlastiti plan i brine se za zdravlje građana. Ukoliko Vlasti RS žele da koriste ruske i kineske vakcine, neka ih koriste, ali ne smijemo se igrati životima i novcem građana FBiH”, istakao je Čengić na Facebooku.

Naveo je kako će na sjednici Parlamenta tražiti da se zabrani vladi koju vodi Novalić da kupuje vakcine koje nije odobrila EU.

“Ovo nije prvi put da Vlada FBiH radi protiv interesa građana i naših strateških partnera u interesu Kine i Rusije, ali o tome ću posebno govoriti”, istakao je on.

Navodi kako u planu jasno piše da su Vlada Federacije i FMZ opredijeljeni da vakcine protiv koronavirusa, koje će se primjenjivati u Federaciji BiH, moraju biti registrirane u Evropskoj agenciji za lijekove (EMA).

“EMA primjenjuje visoke standarde sigurnosti u okviru bilo redovitog ili pak hitnog odobravanja stavljanja u promet, odnosno upotrebe lijekova. Sve vakcine koje budu u primjeni u Federaciji BiH moraju imati odobrenje za stavljanje u promet koje je izdala EMA”, izjavio je Čengić.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu