Damir Mašić

Novalić i Lasić ne odgovaraju, ali neko će morati položiti račune za tunel Hranjen

Damir Mašić, zastupnik SDP-a u Parlamentu Federacije BiH poručio je da ne će neko morati položiti račune zbog obustave radova na tunelu Hranjen. Kazao je da su na porezu federalni premijer Fadil Novalić i ministar prometa Denis Lasić, koji ne odgovaraju na pitanja o ovome problemu.

“Prošlo je tačno sedam dana od kada smo ispred Kluba zastupnika/zastupnica SDP BiH javno tražili od Vlade FBiH sve odgovore na sporna pitanja, a posebno na to ko je odgovoran za potrošenih 97 posto sredstava, urađenih samo 37 posto predviđednih i ugovorenih radova, a potrošenih 80 posto predviđenog vremena. Do sada niti od premijera Novalića niti od resornog ministra Lasića nismo dobili odgovor niti na jedno jedino postavljeno pitanje”, poručio je Mašić u poruci snimljenoj u Prači , mjesna zajednica Hrenovica, nedaleko od samog gradilišta.

Kako je rekao, ukoluko premijer i ministar nastave sa šutnjom bit će prinuđeni sa ostatkom opozicije prikupiti potreban broj potpisa i tražiti hitnu tematsku sjednicu na kojoj će Vlada FBiH, Autoceste FBiH i izvodjač radova morati odgovoriti javnosti i građankama i građanima Federacije BiH.

“Jedna od opcija je i formiranje parlamentarne istražne komisije koja će utvrditi sve činjenice, kao i odgovornost nadležnih. Neko će za ovo morati položiti račune. Na potezu su premijer Fadil Novalić i ministar Denis Lasić”, izjavio je Mašić.

On je istakao da je ugovor potpisan za 5.800 metara tunela, a da nadležni sada pričaju o 5.500 metara.

“Ukoliko je smanjen za 300 metara, valjda je to trebalo pojeftiniti projekat. Također ugovor je potpisan u predizbornoj kampanji u septembru 2018. godine, a zvanični početak radova uz press konferenciju Fadila Novalića i ekipe bio je pola godine kasnije u martu 2019. godine. Tunel je počeo da se probija u septembru 2019. godine. Dakle godinu dana nakon potpisivanja ugovora?!, podsjetio je Mašić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu