Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić za Klix

Nova Vlada FBiH neće biti nametnuta, nego će biti nametnuta odluka o deblokadi formiranja nove Vlade

Predstavnici Osmorke, HDZ-a i ambasador EU Johann Sattler održali su u Sarajevu sastanak o formiranju vlasti i aktuelnoj političkoj situaciji, a nakon sastanka medijima se obratio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Na pitanje da li je na sastanku bilo riječ o konsultacijama povodom najave da će visoki predstavnik nametnuti odluku o formiranju vlasti u FBiH, predsjednik SDP-a je poručio kako se nije o tome razgovaralo.

“Nisu bile u pitanju konsultacije. Svi imamo pojedinačnu komunikaciju sa Schmidtom. Bio sam jučer, Elmedin Konaković je išao danas, a Dragan Čović će sutra. Danas smo razgovarali oko toga da li je ovo parlamentarna većina. Idemo li u konstituisanje vlade. Potpuno je jasno da će visoki predstavnik donijeti odluku pa ćemo vidjeti šta će se dešavati”, rekao je Nikšić.

Poručio je kako Schmidt neće dopustiti blokadu procesa.

“Očekujemo da vidimo kakva će odluka biti na tim sastancima. Jasno je da neće dopustiti blokadu. Nerealno je očekivati da Komisija riješi nešto u roku od pet dana, a to se provlači godinama. Kamo sreće da je to moguće”, ističe Nikšić.

Na konstataciju da partneri poput SBiH-a i NES-a neće pristati na nametnutu vladu, Nikšić je poručio kako vlada neće biti nametnuta već izabrana.

“Neće biti nametnuta vlada. Nametnuta će biti odluka o deblokadi izbora vlade. Ono što je za nas bitno, da ono što visoki predstavnik donese bude odluka koja će biti rješenje i za budućnost. Tada ćemo ozbiljnije sjesti da promijenimo stvari i dođemo do našeg rješenja. Ako ostane ad hoc rješenje, imat ćemo opet stanje ‘iz šupljeg u prazno'”, jasan je Nikšić.

Također, poručio je kako ne strahuje za postojanje većine u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

“Ne strahujem za većinu. Pravo je svake političke partije da se opredjeljuje. Smatram da se može osigurati većina u Predstavničkom domu. Puno bi važnije bilo da ova većina ostane dosljedna”, poručio je predsjednik SDP-a.

Komentirao je i nove izjave Milorada Dodika te prijetnje secesijom.

“Naravno da takve izjave stvaraju i nelagodu, neprijatnost jer trebate sutra raditi u Vijeću ministara, praviti se da ništa nije bilo, a imate takve izjave. Imat ćemo sastanke i priliku da raščistimo te stvari. Mi jesmo spremni na kompromis, ali ne na kompromitovanje i trgovinu sa interesima države BiH. Nema napretka ovdje ako ćemo ukopavati u svoje rovove i ići jedni prema drugima s agresivnim izjavama. Puno je kvalitetnije vratiti se u institucije i razgovarati”, naglašava Nikšić.

Na kraju, osvrnuo se i na najavu da će se na sjednici Vijeća ministara razgovarati o Istočnoj interkonekciji.

“Vrlo je jasno dogovoreno da formiramo ekspertne grupe koje će ispitati svaku od tih investicija. Treba da čujemo stavove struke šta i u kojem omjeru može doprinijeti ili naštetiti BiH, a sve u skladu s pozitivnim propisima. Neće nikada biti ‘guranja’, ali razgovora o tome i treba biti”, zaključio je Nermin Nikšić nakon sastanka u Sarajevu.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.