KO SDP TK

Nova konkursna prevara u režiji Vlade PDA – SBB

Da „vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada“ ovih dana nam po ko zna koji puta dokazuju „dokazani“ kadrovi SBB-a i PDA (dojučerašnje SDA) koji sjede (a ne rade) u Vladi Tuzlanskog kantona. Kadrovi koji godinama urušavaju obrazovni sistem u TK, u čemu su veoma uspješni, ovih dana su osmislili novu prevaru aplikanata na konkurs/oglas u osnovne i srednje škole.

Kao što je poznato, u posljednjih nekoliko godina Ministarstvo obrazovanja i nauke (ranije MONKS TK) objavljuje konkurs/oglas za prijem radnika u osnovne i srednje škole na području Tuzlanskog kantona. Konkurs/oglas se, prema Zakonu, mora objaviti na temelju utvrđenih potreba od strane Školskih odbora, a nakon što se okončaju procedure oko upisa učenika i zbrinjavanja tehnološkog viška. Sve mimo ovoga je kršenje Zakona i zloupotreba položaja od strane odgovornih lica, u konkretnom slučaju ministra obrazovanja i nauke u Vladi TK. Da zlo bude veće, ove godine, kako smo mogli pročitati, pomoć Vladi pružaju i neke poslovnice BH pošte u Tuzli kojom, također, rukovode kadrovi vladajuće PDA-SBB garniture.

Da prevaranti koji sebe nazivaju političarima, a sjede u ministarstvima, Vladi i rukovode školama, trebaju sjediti na optuženičkim klupama, dokazuje nekoliko bitnih činjenica koje se kriju u ovogodišnjoj konkursnoj proceduri, od kojih izdvajamo sljedeće:

– Nakon objave konkursa/oglasa Ministarstvo (u pravilu) vrši ispravku i dopunu istog, iako je po Zakonu trebalo raspisati novi, jer su se (iz njima znanih razloga) pojavile nove pozicije i časovi, dok su neke pozicije na koje su kandidati već konkurisali, prilikom ispravke poništene;

– Školski odbori kao nadležni organi upravljanja školama su u nekim školama utvrdili pozicije na određeno vrijeme, da bi ministarstvo iste promijenilo na neodređeno vrijeme ili obrnuto, i to pred istek konkursa, a da za to nema nikakvo zakonsko utemeljenje;

– Kandidatima koji nisu konkurisali na „određeno vrijeme“ nije ostavljen dodatni rok za prijavu na „neodređeno vrijeme“, iz čega je očito da su kandidati prvo izbodovani, a onda je kroz ispravku mijenjan karakter radnog mjesta, u zavisnosti od stranačke podobnosti kandidata;

– Promjene broja časova prilikom ispravke i dopune konkursa (npr. sa pune norme na 14 časova, sa 9 na 15 časova itd.) aplikantima zadaje ogromne probleme, jer prilikom apliciranja vode računa da „uklope“ normu časova.

Pošto Ministarstvo obrazovanja i nauke nema nadležnost da utvrđuje potrebe za zaposlenicima, niti da raspisuje pozicije na konkursu/oglasu suprotno od onoga kako su utvrdili Školski odbori, ovakvo djelovanje Vlade PDA-SBB smatramo potpuno nezakonitim, štetnim i nepravednim, a ministra Muratovića krivično odgovornim.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.