GO SDP Gračanica

Nova fabrika u Gračanici službi predizborne kampanje

Da se Vlada Tuzlanskog kantona nalazi u službi vladajuće koalicije potvrđuje i posljednja plasirana „vijest dana“ iz kabineta Ministra poljoprivrede Mustafe Šakića o izgradnji fabrike za preradu voća i povrća u Gračanici. Fabrika bi navodno trebala dobiti finansijsku podršku pomenutog ministarstva, samim time i Vlade TK koja je već u nekoliko navrata pokazala svoje „stranačko lice za podržavanje“.

Toj podršci se upravo pridružio i biznismen iz Gračanice Davud Zahirović, gle slučajnosti kandidat za gradonačelnika Gračanice. Bilo bi ohrabrujuće da javnost opravdano ne strahuje pitajući se ko bi mogao biti direktor te fabrike. Da ne otvaramo ovdje temu najavljenog „Aqua parka“ jer upravo je dr.Zahirović zabrinut za vodosnabdjevanje građana pitkom vodom pitamo se odakle će crpiti vodu za isti.

Ali o biznismenu i njegovim namjerama nećemo, pa fokus vraćamo na ministrastvo i principijelnog ministra Šakića koji je zauzimajući ministarsku fotelju obećavao pravičnost u pomoći svim općinama i gradovima na TK. Do sada je Gračanica dobila na kašičicu, dakle gotovo ništa od onoga što je raspoređeno u režiji ovog ministarstva. Nema sumnje da Gračanica zaslužuje više podrške u ovoj oblasti a evo i najavljenog super projekta. No nekoliko pitanja imamo za ministra.

Jesu li u kojoj mjeri gračanički poljoprivrednici obeštećeni za dosadašnje štete koje im se čine poslije svake jače kiše? Jesu li gračanički poljoprivredni proizvođači pitani da li imaju gdje zasijavati poljoprivredne kulture ako znamo da je sprečko polje zagađeno i da li na malo preostalih nezagađenih površina mogu proizvesti proizvoda koji bi zadovoljavali rentabilan rad pomenute fabrike? Ima li ministar uopšte podatke o proizvodnji povrća i voća u Gračanici i na bazi čega su ministru raspoloživi podaci?

Proizvodnja povrća na području Gračanice svedena je uglavnom na plasteničku proizvodnju koja je skupa da bi završavala u prerađivačkim kapacitetima te se uglavnom prodaje po višim cijenama i uprkos tome ne može podmiriti potrebe domaćeg tržišta. Prije svega naglasak kod poticaja proizvodnje povrća treba staviti na povećanje površina pod plastenicima da bi se na neki način kompezovale izgubljene površine u dolini Spreče.

Uvaženi ministre Šakiću, pravo je pitanje šta ste do sada i šta planirate poduzeti u zaštiti i dekontaminaciji nebrojeno puta poplavljenog Sprečkog polja kako bi se na njemu moglo proizvoditi povrće i voće a koje bi bilo plasirano u najavljenu fabriku? Je li ovo zaista vaša realna vizija ili samo predizborni trik u službi vladajuće kantonalne koalicije?

U prilog tome podsjećamo vas na podstojeće fabričke kapacitete na području kantona koje nemaju dovoljno sirovine. Jedan takav, Vegafruit, nadomak Gračanice stoji prazan i neiskorišten.

Ako Vi već niste onda ćemo Vas mi uvaženi ministre upoznati da je Gračanica sredina u kojoj prednjači peradarska proizvodnja sa godišnjim kapacitetom preko 5.miliona pilića, a da farme trenutno rade na ivici rentabilnosti sa 60-70 % kapaciteta dok je preostali dio farmi prazan. Stoga se postavlja još jedno pitanje na koje očekujemo odgovor, zaslužuju li peradari Gračanice podršku resornog ministarstva i da li je opravdanije ovdje izgraditi, za Gračanicu i Tuzlanski kanton prijeko potrebnu klaonicu i fabriku za preradu pilećeg mesa.

Ako ćemo istini gledati u oči, s pravom se pitamo i u ovom slučaju „šta je starije, koka ili jaje“.

U slučaju da je vaša vizija razvoja i podrške poljoprivredne proizvodnje u Gračanici nešto što još ljudsko oko nije dokučilo, onda se principijelni ministre izvinjavamo, nismo Vas prepoznali.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu