Eliminirajući učinak certifikata Ljetnog univerziteta u Tuzli

Nova afera sa namještanjem radnih mjesta u Lukavcu

Kantonalni odbor SDP-a je obaviješten od strane niza mladih inženjera sigurnosti u Tuzli o teškom kršenju zakona u proceduri raspisivanja konursa za radno mjesto „Stručni saradnik za mjere sklanjanja ljudi i materijalnih dobara, zaštite i spašavanja od rušenja i klizišta i zaštite okoliša u Službi civilne zaštite – 1 (jedan) izvršilac“, a koji je raspisan od strane Državne agencije za državnu službu BiH i objavljen na stranici http://www.adsfbih.gov.ba/.

Uvidom u sporni konkurs vidljivo je da se, kao poseban uslov za zapošljavanje, navodi posjedovanje „Certifikata međunarodnih standarda i zakonske regulative iz područja sigurnosti i zdravlja na radu, požarne sigurnosti i zaštite okoliša u BiH“.

Detaljnom provjerom utvrdili smo da se radi o certifikatu koji je dodjeljivan polaznicima Ljetnog univerziteta 2012. godine za uspješno pohađanje jedne od tema koje se kroz ljetni univerzitet u Tuzli izučavaju godinama potpuno fakultativno, odnosno kao neobavezujući i neformalan oblik edukacije.

Kako ovaj certifikat nije dio formalne naobrazbe, a edukacija je izvedena samo jednom i samo 2012. godine, isticanje posjedovanja istog kao uslova pri zapošljavanju je težak oblik diskriminacije. Većina potencijalno zainteresiranih nisu niti znali da se održava ovakav vid edukacije.  Očigledno je da se ovim „iscrtava profil“ povoljnog stranačkog kadra koga je nužno „uhljebiti“ prije oktobarskih izbora, jer je sadašnja garnitura sasvim svjesna gubitka vlasti u Lukavcu na jesen.

Ne ulazeći u procedure između opštine Lukavac i Agencije za državnu službu koja na zahjtjev opštine raspisuje ovakve konkurse, ističemo da je došlo do kršenja zakona i u opštini Lukavac i u Agenciji za državnu službu. Konkrusima se ne smiju propisivati dodatni uslovi osim onih koji su direktno vezani za konkretno radno mjesto i navedeni u sistematizaciji, a posebno ne uslovi kojim će se diskrminirati bilo koji kandidat.  Jednokratni certifikat koga su imali priliku prije četiri godine dobiti manji broj učesnika nikako ne može biti uslov za eliminaciju prava na konkurs bilo kom kandidatu.

Pozivamo Agenciju za državnu službu da odmah i bezuvjetno poništi skandaloznu i diskriminirajuću odredbu Konkursa i utvrdi odgovornost službenika koji su pripremili ovakav konkurs.

Kantonalni odbor SDP-a upućuje ovo saopštenje i Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli da utvrdi prekoračenje ovlaštenja, nesavjestan rad, diskrminaciju na bazi prava na rad i namiještanje zaposlenja. Očekujemo otvaranje istražnog postupka i odgovornost.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.