Njemački i francuski zastupnici kod premijera Nikšića: Nećemo vas ostaviti same

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić razgovarao je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa delegacijom francuskih i njemačkih parlamentaraca, koju su činili zastupnici Nacionalne skupštine Republike Francuske Frederic Petit i Liliana Tanguy, te Gunther Krichbaum iz Njemačkog saveznog parlamenta Bundestaga.

Tema sastanka bila je aktuelna politička situacija u našoj zemlji i put prema Evropskoj uniji, a premijer Nikšić je naglasio stav o neophodnosti nastavka provođenja reformi na putu evropskih intergacija BiH.

“Za nas je izuzetno važno da nastavimo politiku kompromisa i da rješavamo probleme. Svi u ovoj zemlji su sa velikim raspoloženjem dočekali odluku o otvaranju pregovora za članstvo BiH u EU. Želimo učiniti sve da ostanemo u prilici da iskoristimo taj zamah i napravimo dodatne iskorake na putu ka EU. Mi nećemo dići ruke od toga, bez obzira na tenzije i zapaljive retorike koje ovih dana slušamo sa određenih strana. Požari se vatrom ne gase i borit ćemo se da političke odnose u cijeloj BiH vratimo u normalne tokove za dobrobit svih naših građana”, kazao je premijer Nikšić.

Predstavnici delegacije iz Francuske i Njemačke, koji su u zvaničnoj posjeti BiH, naglasili su da su došli kako bi kao parlamentarci ponudili pomoć i pružili podršku na putu naše zemlje ka EU.

Istakli su da je ispunjavanje uslova za ulazak EU važna prilika za sve u našoj zemlji, a posebno za mlade, ali i napomenuli da BiH ima tradiciju multikulturalnosti na koju se treba ugledati cijela Evropa.

Zastupnik Bundestaga Krichbaum čestitao je BiH, jer su, kako je naglasio, napori za otvaranje pregovora o pristupanju u EU urodili plodom. Naglasio je da će Njemačka, Francuska i Evropska unija nastaviti biti podrška bh. građanima na tom putu.

“Moja poruka građanima ove zemlje, a prije svega, mladim ljudima, da vas Njemačka, Francuska i Evropska unija neće ostaviti same u ovom procesu. Nastavit ćemo da vam budemo podrška. Sa velikom nadom očekujem period ljeta u kojem bi se moglo očekivati i otvaranje prvih poglavlja. Projekt Evropske unije je projekt mira, slobode, ali prije svega, stabilnosti. To je ključno. Kao Njemačka i Francuska možemo pružiti podršku, to smo spremni učiniti i molim vas nemojte gubiti strpljenje. Ko je prije 30 godina mogao zamisliti da ćemo mi danas živjeti u Evropi koja spaja istok i zapad. Ili, ko je prije 20 godina mogao zamisliti da će zemlje poput Češke, Slovačke i Poljske biti danas punopravne članice. Zbog toga je samo pitanje vremena kada će BiH biti punopravna članica EU. To je ono što će dati stabilnost i mir koji ljudi na ovim prostorima priželjkuju”, poručio je Krichbaum, ističući potrebnim da se prevaziđu sve tenzije i napetosti, kako bi se budućim generacijama u BiH omogućilo da zajednički krenu naprijed.

Francuska parlamentarka Tanguy izrazila je zadovoljstvo odlukom o otvaranju pregovora BiH za članstvo u EU.

“Sada treba što više raditi na ispunjavanju prioriteta potrebnih za ulazak u EU. Želimo pomoći sa našim iskustvima. Naša poruka je da svi u BiH moraju zajedno raditi na tom putu i kretati se istim smjerom. Želimo da postoji pozitivna politička volja da se prevaziđu problemi i da ova zemlja najzad uđe u EU”, rekla je Tanguy.

Zastupnik francuskog parlamenta Petit istakao je da su ekonomska pitanja primarna kojim se treba baviti u Bosni i Hercegovini.

“Oni koji se bore protiv fiktivnog neprijatelja zapravo pokušava skrenuti pažnju sa najvažnijih životnih pitanja. Smatram da jeste bitno da se sjećamo prošlosti, da odamo počast i pamtimo ono što se desilo, ali ni slučajno ne smijemo koristiti prošlost kao oružje protiv drugog i drugačijeg. Ono što treba da bude fokus jesu sadašnja aktuelna pitanja, ekonomija i ono od čega se živi, jer od prošlosti se ne živi. Ovdje je delegacija iz Njemačke i Francuske, a svi vi znate šta je bilo između te dvije zemlje u Drugom svjetskom ratu. Svjedoci smo da je već 1945. godine pokrenuta inicijativa za postizanje saradnje zasnovane na dogovoru u vezi uglja i čelika. Bilo je i tada mnogo nesuglasica, ali i to je riješeno. To je koristan primjer i putokaz da je moguće prevazići probleme. To trebamo učiniti dogovorom i civilizirano, da rješavamo stvari odgovorno kao u svojoj kući. Nije rješenje reći: „Ja ću sada otići, jer mi se nešto ne sviđa“, nego se ostaje, pregovara i rješavaju se problemi”, zaključio je Petit.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.