Parlamentarac Saša Magazinović za Graciju

Njemačka legalizira kanabis, BiH čeka formiranje Komisije

Proces legalizacije kanabisa u medicinske svrhe stopiran je jer Vijeće ministara BiH još nije formiralo Komisiju za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga.

Puno puta pisali smo u Graciji o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe i u BiH, međutim još čekamo konkretni finalni pomak.

Glumac Irfan Ribić je, kad je medicina zakazala, uspio uljem kanabisa zaliječiti simptome multiple skleroze, dijagnosticirane 2015. O tome je govorio u intervjuu za Graciju u velikoj ispovijesti. Danas je Irfan zdrav mladi čovjek koji želi ostvariti svoj san: da se izbori za legalizaciju kanabisa u BiH u medicinske svrhe.

Naime, Irfan se pomoću ulja kanabisa riješio simptoma multiple skleroze, koja ga je 2015. godine prikovala za bolnički krevet. Kada je prvi put osjetio nemoć i vrtoglavice, mislio je da se radi o iscrpljenosti organizma, ali ono što mu se poslije dešavalo – zamagljenost vida, otežano hodanje i trnjenje ekstremiteta – nije ostavljalo prostora za nagađanje. Dijagnoza je bila neumoljiva: multiple skleroza. Naredne mjesece proveo je u grčevima, gubitku vida, spazmu… Nakon drugog relapsa, odnosno napada, kad je znao piti po 29 tableta na dan, i kad je bio osuđen na invalidska kolica, odlučio je pokušati se liječiti kanabisovim uljem. Tačno prije osam godina, 8. februara 2016., Irfan je započeo terapiju.

Poznat po paroli “Bolje biti ilegalno živ, nego legalno mrtav”, danas je Irfan potpuno funkcionalan mladi čovjek, aktivno se bavi sportom i trči polumaratone. Eventualne simptome bolesti suspreže malim količinama kanabisovog ulja koje nabavlja na crnom tržištu. U njegovu borbu uključio se prije pandemije i parlamentarac Saša Magazinović.

U ovom trenutku situacija je sljedeća: Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je prije skoro pet mjeseci, tačnije sredinom septembra prošle godine, predložila izmjenu liste opojnih droga kako bi kanabis mogao biti  legaliziran za korištenje u medicinske svrhe, ali kako još nije imenovana Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, to je zaustavilo proces.

“Nakon što su svi donosioci odluka i zainteresovane strane u javnosti i na sastancima istakli svoju saglasnost, očigledno je da proces legalizacije kanabisa u medicinske svrhe i koraci koje treba napraviti u tom pravcu idu neopravdano sporo, i nameće se logičan zaključak da to neko namjerno stopira”, poručio je Magazinović koji se najviše zalaže za ovo zakonsko rješenje.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.