Lagumdžija

Njemačka i kancelarka Merkel imaju snagu i autoritet da članstvo u EU drže otvorenim i tako blokiraju ksenofobične opcije

Taj angažman njemačke kancelarke je značajan iz najmanje tri razloga. Prvo, zato jer je zapadni Balkan sastavni dio geopolitičke arhitekture Evropske unije u koju je Njemačka, od Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu pa sve do današnje politike proširenja, investirala dosta novaca i energije.

Slika

Jako smo zadovoljni činjenicom da je Njemačka preuzela inicijativu o pitanju zapadnog Balkana. Angažman kancelarke Angele Merkel pokazuje da postoji interes Njemačke za stabilizaciju prilika u ovom dijelu Evrope, a kada je u pitanju BiH tu bi angažman Njemačke mogao biti i nešto specifičniji – da nam pomogne svojim iskustvom u poboljšanju funkcioniranja našeg federalizma, izjavio je u razgovoru za Agenciju FENA ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija komentirajući pojačani angažman njemačke kancelarke Merkel za politički i ekonomski razvoj u regionu.

– Taj angažman njemačke kancelarke je značajan iz najmanje tri razloga. Prvo, zato jer je zapadni Balkan sastavni dio geopolitičke arhitekture Evropske unije u koju je Njemačka, od Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu pa sve do današnje politike proširenja, investirala dosta novaca i energije. Drugo, jer zapadni Balkan, region od tridesetak miliona ljudi, predstavlja i svojevrsni ekonomski izazov za EU, a posebno u domenu obnovljive energije i infrastrukture. Treće, jer nestabilan zapadni Balkan može biti velika prijetnja konceptu zajedničke sigurnosti u EU, isto kao što stabilan zapadni Balkan može biti velika šansa za dalje jačanje tog koncepta – pojašnjava ministar Lagumdžija.

Na pitanje da li očekuje da će angažman Njemačke, u kontekstu uloge koju kancelarka Merkel ima u okviru EU, rezultirati efikasnijem rješavanju pitanja ulaska BiH u EU, ministar Lagumdžija odgovara da je pretjerano očekivati da će Njemačka ili bilo koja druga zemlja EU riješiti pitanja koja mi sami moramo rješavati.

– Ono što je jako važno jest da perspektivu članstva drže istinski otvorenom i time u blokadi drže ksenofobične, antiimigrantske političke opcije koje su u nekim državama pobijedile na evropskim izborima. Njemačka i kancelarka Merkel osobno imaju snagu i autoritet za tako nešto. To je najveća usluga koju Njemačka u ovom trenutku može učiniti ovom regionu, a kada je BiH u pitanju tu bi angažman Njemačke mogao biti i nešto specifičniji – da nam pomogne svojim iskustvom u poboljšanju funkcioniranja našeg federalizma. U Njemačkoj se još od Bismarcka pažljivo nadograđuje sistem tzv. dijeljenog federalizma u kojem je visoka decentralizacija sastavni dio funkcionalnog sistema. Ustavni patriotizam je od Njemačke napravio današnju velesilu, a kod nas je na najnižem nivou ikada – kaže ministar Lagumdžija.

Zamoljen da prokomentira ocjene koje se mogu čuti kako Njemačka ima određene interese u smislu preuzimanja uticaja na Balkanu, a u okviru geopolitičke strategije te da je to razlog za ovaj pojačani angažman kancelarke Merkel, šef bh. diplomatije je odgovorio da se očekuje da Njemačka bude nosilac značajnijeg uključivanja ključnih međunarodnih aktera na putu Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, ali i euroatlantskim integracijama.

– Naročito ako se imaju u vidu zaključci Vijeća za vanjsku politiku Evropske unije iz aprila ove godine, u kojima je jasno naglašeno opredjeljenje da se ključne ekonomske i socijalne reforme provode odmah, a sveobuhvatne strukturalne i ustavne reforme, uključujući i provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“, a radi efikasnije države, nakon oktobarskih izbora, uz punu uključenost ključnih aktera međunarodne zajednice u BiH – rekao je ministar Lagumdžija.

U razgovoru ministar vanjskih poslova BiH je iznio očekivanja da će predstojeća međunarodna donatorska konferencija za pomoć BiH i Srbiji, nakon poplava, a koja je zakazana za 16. juli u Briselu, bit uspješna.

– Učinio sam sve u svojoj moći da ona bude uspješna, ali krajnji uspjeh ne ovisi samo o nama, niti o organizatorima, u ovom slučaju EU, nego prije svega o donatorima i da li će oni na pravi način prepoznati razmjere katastrofe u BiH. One su tolike da je teško očekivati da ih mogu pokriti donatorska sredstva. Nije nam saveznik ni to što je u posljednjih dvadeset godina bilo nekoliko donatorskih konferencija za BiH – za rekonstrukciju, za povratak izbjeglica, za deminiranje i što nas pomalo pretvara u stalne tražioce pomoći. Zato smo se u MVP posebno angažirali na nekoliko bitnih segmenta – da objasnimo zašto je važno umanjiti silinu udara ove katastrofe na cjelokupnu ekonomsku i društvenu vitalnost zemlje; da potpuno osvijetlimo činjenicu da su neki ljudi u samo 20 godina dva puta ostali bez ičega; da u tijesnoj suradnji s međunarodnim institucijama vratimo povjerenje u transparentnost raspodjele sredstava i da uvjerimo donatore da smo naučili lekciju da osim grantova trebamo preferencijalne kredite s dugim grace periodom i rokom otplate uz minimalne kamate. Mislim da smo u tome uspjeli i zato se nadam da će ova konferencija biti uspješna – rekao je na kraju razgovoru za Agenciju FENA ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Na konferenciju u Berlinu koju 28. augusta saziva njemačka savezna kancelarka Angela Merkel bit će pozvani premijeri, ministri vanjskih poslova i ministri privrede iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Albanije te predstavnici EU.

U fokusu konferencije u Berlinu bit će, kako je nedavno rečeno Agenciji FENA iz Ambasade SR Njemačke u BiH, teme pomirenja, rješenje preostalih konflikata, poduzimanje infrastrukturnih mjera te pitanja kako da se u regionu ostvari ekonomska dinamika te jasno opredijeljeni cilj Njemačke da sve države zapadnog Balkana postanu članice EU.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.