Nikšić:

Nismo spremni umanjivati prava radnika da bi zadovoljili MMF

Vlada Federacije će svoje obaveze nastojati izvršiti u najkraćem mogućem roku

Slika

Nakon što je Željka Cvijanović izjavila da je za Republiku Srpsku (RS) neprihvatljiv Nacrt pisma namjera kada je u pitanju aranžman Bosne i Hergovine s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria kazao je da je situacija u vezi sa definiranjem sadržaja novog pisma namjere ušla u prilično neizvjesnu fazu.

– Nažalost, predstavnici MMF-a insistiraju na nekim stvarima sa kojim se ja lično, ali ni Vlada FBiH ne možemo složiti kada je u pitanju zakon o radu, a sličan stav imaju i kolege iz Vlade RS. Razumijemo potrebu da se radno zakonodavstvo unaprijedi, ali to mora doći kao rezultat zajedničkog rada svih ekonomsko-socijalnih partnera, a prije svega sindikata i poslodavaca – kazao je Nikšić.

On je za NAP dalje naveo da nisu spremni prava radnika umanjivati da bi zadovoljili MMF i nema tog diktata pod kojim će na to pristati.

– Nažalost imamo problem i sa nemogučnošću rada Doma naroda Parlamenta BiH, te zato smatramo nedobronamjernim i neprihvatljivim nametanje  obaveza koje zbog te činjenice ne mogu biti ispoštovane u kratkom roku – dodao je Nikšić.

 Vlada Federacije će svoje ostale obaveze nastojati izvršiti u najkraćem mogućem roku, napominje Nikšić dodajući da misli i da predstavnici Vlade RS trebaju pokazati malo više fleksibilnosti kada su u pitanju zahtjevi koji se odnose na saradnju i razmjenu podataka između entitetskih poreznih uprava. 

– Aranžman sa MMF-om osigurava finansijsku stabilnost BiH i posljedice njegovog prekidanja mogu biti izuzetno teške, stoga svi koji smo uključeni u ove razgovore moramo pokazati mudrost i liderstvo, pri čemu još jednom želim istaći da bar što se mene tiče, nikakve ucjene ne dolaze u obzir – dodao je Nikšić.

Ipak, premijer FBiH napominje da se nada i vjeruje da se ipak može postići dogovor, zbog čega su spremni da razgovore nastave i u narednoj sedmici.

– Očekujem takav odnos i od MMF jer su vlasti u BiH do sada pokazale odgovoran odnos prema izvršavanju preuzetih obaveza – potcrtao je Nikšić.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.