Nikšić:

Nismo spremni umanjivati prava radnika da bi zadovoljili MMF

Vlada Federacije će svoje obaveze nastojati izvršiti u najkraćem mogućem roku

Slika

Nakon što je Željka Cvijanović izjavila da je za Republiku Srpsku (RS) neprihvatljiv Nacrt pisma namjera kada je u pitanju aranžman Bosne i Hergovine s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria kazao je da je situacija u vezi sa definiranjem sadržaja novog pisma namjere ušla u prilično neizvjesnu fazu.

– Nažalost, predstavnici MMF-a insistiraju na nekim stvarima sa kojim se ja lično, ali ni Vlada FBiH ne možemo složiti kada je u pitanju zakon o radu, a sličan stav imaju i kolege iz Vlade RS. Razumijemo potrebu da se radno zakonodavstvo unaprijedi, ali to mora doći kao rezultat zajedničkog rada svih ekonomsko-socijalnih partnera, a prije svega sindikata i poslodavaca – kazao je Nikšić.

On je za NAP dalje naveo da nisu spremni prava radnika umanjivati da bi zadovoljili MMF i nema tog diktata pod kojim će na to pristati.

– Nažalost imamo problem i sa nemogučnošću rada Doma naroda Parlamenta BiH, te zato smatramo nedobronamjernim i neprihvatljivim nametanje  obaveza koje zbog te činjenice ne mogu biti ispoštovane u kratkom roku – dodao je Nikšić.

 Vlada Federacije će svoje ostale obaveze nastojati izvršiti u najkraćem mogućem roku, napominje Nikšić dodajući da misli i da predstavnici Vlade RS trebaju pokazati malo više fleksibilnosti kada su u pitanju zahtjevi koji se odnose na saradnju i razmjenu podataka između entitetskih poreznih uprava. 

– Aranžman sa MMF-om osigurava finansijsku stabilnost BiH i posljedice njegovog prekidanja mogu biti izuzetno teške, stoga svi koji smo uključeni u ove razgovore moramo pokazati mudrost i liderstvo, pri čemu još jednom želim istaći da bar što se mene tiče, nikakve ucjene ne dolaze u obzir – dodao je Nikšić.

Ipak, premijer FBiH napominje da se nada i vjeruje da se ipak može postići dogovor, zbog čega su spremni da razgovore nastave i u narednoj sedmici.

– Očekujem takav odnos i od MMF jer su vlasti u BiH do sada pokazale odgovoran odnos prema izvršavanju preuzetih obaveza – potcrtao je Nikšić.

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.