Sarajevo

Nikšićev odgovor Budimiru: Povucite ili izmijenite odluku o ministru Krajini

Pozivam Vas stoga da, u interesu građana BiH, još jednom razmotrite Vašu odluku od 3. januara i povučete poteze koji će spriječiti posljedice o kojima sam govorio. To je isključivo u Vašim rukama i to je isključivo Vaša odgovornost”, kaže se u odgovoru premijera Nikšića

Slika

Povodom poziva predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, upućenog 6. januara, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić jutros je uputio odgovor, u kojem se navodi:

“U vezi s Vašim pozivom na sastanak koji ste mi uputili 6. januara, želim Vas izvijestiti da sam, nakon obavljenih konsultacija s predstavnicima domaćih i međunarodnih institucija u BiH, stava da u ovom trenutku ne postoje političko-pravni uvjeti neophodni da bilo kakav moj razgovor s Vama može rezultirati pronalaženjem rješenja za situaciju nastalu nakon donošenja Odluke o razrješenju federalnog ministra finansija gosp. Ante Krajine od 3. januara. Naprotiv, uvjeren sam da bilo kakvi razgovori mogu uslijediti tek nakon što Vašu odluku povučete ili izmijenite na način da bude osiguran kontinuitet funkcioniranja Federalnog ministarstva finansija, ali i samog ministra finansija koji, po funkciji, obavlja niz izuzetno važnih dužnosti unutar različitih institucija i tijela čije je nesmetano funkcioniranje na ovaj način dovedeno u pitanje. Time je ugroženo ne samo funkcioniranje FBiH u kontekstu blokade njenog budžeta, već je u pitanje doveden rad Fiskalnog vijeća BiH i Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, što može imati ogromne i nesagledive posljedice po stanje u državi Bosni i Hercegovini, te u konačnici imati utjecaj na sve njene građane.

Pozivam Vas stoga da, u interesu građana BiH, još jednom razmotrite Vašu odluku od 3. januara i povučete poteze koji će spriječiti posljedice o kojima sam govorio. To je isključivo u Vašim rukama i to je isključivo Vaša odgovornost”, kaže se u odgovoru premijera Nikšića, te dodaje:

“Ovim putem Vas obavještavam da ću pred Ustavnim sudom FBiH pokrenuti spor protiv Vas jer ste Odluku donijeli na osnovu nepostojećeg zahtjeva, čime ste uzurpirali prava koja prema Ustavu FBiH ima isključivo premijer, pa je stoga i Odluka od 3. januara, prema mom mišljenju, neustavna i nezakonita, ali o tome konačan stav treba dati Ustavni sud FBiH. 

Također, želim da znate da ću iskoristiti sve pravne mogućnosti koje imam ja, ali i Vlada FBiH, da pronađemo način da spriječimo potpunu paralizu izvršavanja Budžeta FBiH i time ne ugrozimo stotine hiljada građana koji su nas birali kako bismo radili u njihovom interesu, a ne u interesu pojedinaca i uskih grupa koje smatraju kako imaju pravo da se igraju sudbinama svih ostalih građana”, navodi se u odgovoru premijera FBiH Nermina Nikšića predsjedniku FBiH Živku Budimiru.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.