Nikšić: Važno je da sljedeći lokalni izbori budu maksimalno transparentni

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić nakon održanog sastanka predstavnika Trojke u Konjicu govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji u entitetu i državi.

“Ovo je neka od redovnih aktivnosti Trojke, ali danas smo je malo proširili, tu su i naši predstavnici u javnim preduzećima i upravamo. Tema je i budžet Federacije BiH. Imali smo potpuni pogodak s ovim sastankom. Sad su ljudi dobili priliku da iznesu svoje stavove da kažu šta su zatekli u svojim kompanijama, s čim se suočavaju. Pokušavamo da utvrdimo određene politike”, rekao je Nikšić.

Istakao je kako misli da će na kraju izaći sa setom zaključaka koji će im pružiti podršku kroz vladu i parlamente. Govoreći o budžetu za tekuću godinu kazao je da će o tome govoriti na sutrošnjem Kolegiju Vlade.

“Odlučili smo se da idemo na odluku o privremenom finansiranju i dva čitanja budžeta. Međutim, odluka o privremenom finansiranju ne omogućava da osiguramo baš sve funkcije Federacije koje postoje”, kazao je Nikšić.

Govoreći o sutrošnjem sastanku predstavnike vladajuće koalicije rekao je da će razgovarati o tome da postignu dogovor da se donese još nekoliko ključnih zakona da bi se otvorili uslovi za otvaranje pregovora sa EU.

“Zakon o sukobu interesa jedan je od zakona koje potenciraju predstavnici međunarodne zajednice. Bilo bi super da riješimo pitanje Izbornog zakona, pitanje održivosti javnog servisa. Niz je tema koje imamo. Zakon o sprječavanju pranja novca, Frontex”, rekao je Nikšić.

Govorio je i o prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na transparentnost, a koji je na inicijativu SDA usvojen u Predstavničkom domu BiH. Smatra da one ne bi trebale nikome smetati.

“Naši partneri zaziru od novih mogućnosti odlaganja rješavanja onih pitanja koja su za njih ključna”, rekao je Nikšić.

Dodao je da visoki predstavnik ima ovlaštenje da ono oko čega se oni ne mogu dogovoriti visoki predstavnik presudi i donese odluku.

“Važno je da sljedeći lokalni izbori budu maksimalno transparentni”, kazao je Nikšić.

Još jednom je optužio SDA i DF za blokadu rada parlamentarnih komisija i izbor sudija u Ustavni sud BiH.

“Federacija treba pokazati da nije Republika Srpska i da će izvršavati savoje obaveze imenovanje sudija Ustavnog suda”, kazao je Nikšić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.