Nikšić: Uradit ću sve što mogu da sistemskim rješenjima spriječimo ovakve tragedije

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić oglasio se ponovo povodom stravičnog trostrukog ubistva u Gradačcu, zbog čega je Vlada FBiH na današnjoj telefonskoj sjednici odlučila proglasiti Danom žalosti 16. august. Premijer Nikšić je najavio da će uraditi sve što je u njegovoj moći da se dođe do sistemskog i dugoročnog rješenja kako bi se slični događaji prevenirali.

“Tragedija u Gradačcu, potpuno sam siguran, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Kao čovjek, kao otac duboko suosjećam i još jedanput izražavam najiskrenije saučešće porodicama stradalih.
Proglašavanje dana žalosti je zaista najmanje što možemo učiniti u iskrenoj nadi kako nikada više za tako nešto neće biti potrebe. Kao premijer obećavam maksimalno zalaganje u preduzimanju svih mjera koje bi mogle dovesti do suzbijanja nasilja u porodici.

U našoj zemlji se, nažalost, tragedije i silom prekinuti ljudski životi koriste za ubiranje jeftinih političkih poena kao i za dokazivanje nacionalne pripadnosti i čega sve ne. Ono čemu smo svjedočili posljednjih dana, politizacija, prozivanja, ubiranje političkih poena na mrtvim ljudima, da ne kažem “vaganje” težine nesreća i vrijednosti života, neću ovom prilikom komentarisati iz poštovanja prema žrtvama.

Također, neću ovom prilikom komentarisati ni današnje glasanje u Vijeću ministara, potpuno uvjeren kako je to svjesno urađeno da bi se pokazalo kako su entiteti iznad države. Igre i igrice nikada, ali nikada neće biti dio moje politike, bez obzira koliko me neki ljudi, čak i dobronamjerni, pokušavali uvjeriti kako je bitna percepcija javnosti.

Ako sam nekoga povrijedio time što ništa nisam komentarisao ili što sam čekao hoće li Vijeće ministara usvojiti odluku bez potrebe da se to prebaci na entitetski nivo, iskreno se izvinjavam.

Niko ne može garantirati da se ovakve stvari neće ponoviti, ali vam ja, kao premijer, obećavam da ću uraditi sve što je u mojoj moći da se ovakve tragedije spriječe. Za izmjene zakona i osiguranje finansijskih sredstava neophodnih za provođenje mjera je potrebno vrijeme, ali ćemo odmah krenuti s izmjenama. Sistematska i dugoročna rješenja su jedini način prevencije ovakvih tragedija”, naveo je Nikšić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.