Nikšić: Učesnici sastanka za zakon koji bi omogućio fer izbore

Lider Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, po završetku sastanka više političkih stranaka izjavio je novinarima da su gotovo svi učesnici izrazili spremnost da Bosna i Hercegovina dođe do izbornog zakona koji bi osigurao da izborni rezultati što je više moguće odraze stvarnu volju birača, a ne i „volju brojača glasova“, manipulacija s „glasanjem“ umrlih, kupovine glasova i drugih manipulativnih metoda.


Drugim riječima, zakon bi sveo na minimum moguće manipulacije u izbornom procesu posebno na sam dan glasanja te po zatvaranju glasačkih mjesta, u prebrojavanju glasova.

Po Nikšićevim riječima, SDP je u tom cilju ponudio na sastanku inicijalni prijedlog tehničkih izmjena sadašnjeg Izbornog zakona BiH predloživši između ostalog uvođenje tzv. elektronskog glasanja, skeniranje listića i otiska biračevog palca na samom biračkom mjestu. Predloženo je i uvođenje videonadzora na glasačkim mjestima gdje god je moguće.

Učesnici sastanka bili su iz gotovo svih stranaka koje učestvuju u parlamentarnom životu BiH izuzev iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), rekao je lider SDP-a.

On i svi drugi sudionici sastanka, s kojima su uspjeli kontaktirati novinari, nedvojbeno su izjavili da su za to da izborni rezultati pokažu istinsku volju birača Bosne i Hercegovine.

U ponuđenom inicijalnom materijalu SDP-a predviđeno je i povećanje kazni za prekršioce u izbornom procesu, a učesnici su se založili i za izmjene krivičnog zakonodavstva u tom smislu, neki od njih za drastično pooštravanje sankcija.

Ovaj sastanak političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine održan je na inicijativu lidera Socijaldemokratske partije Nermina Nikšića.

Po njegovim riječima, željeni cilj nije da samo SDP predloži izmjene Izbornog zakona BiH već da to bude udružena inicijativa što više političkih subjekata, a budući da je danas pokazan visoki nivo saglasnosti, kako je ustvrdio, kolokvijalno bi se takva inicijativa mogla nazvati koalicijom za poštene i fer izbore.

(FENA)

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.