Nikšić-Rousson: U BiH, skoro, nijedan nivo vlasti ne funkcioniše na pravi način

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić danas je u posjetu primio ambasadora Francuske u našoj zemlji Guillaume Roussona, a tema sastanka bila je aktuelna politička situacija u BiH.

Tokom sastanka, predsjednik Nikšić upoznao je francuskog ambsadora o stavovima SDP BiH u pregovorima oko izmjena izbornog zakonodavstva, funkcioniranju vlasti u BiH, kao i detaljima Izbornog programa SDP-a – Plan 10.

„Možemo reći da smo prije tri godine bili u pravu, kada smo tvrdili da aktuelna vlast neće raditi u interesu građana. Imamo državu gdje, skoro, nijedan nivo vlasti ne funkcioniše na pravi način i svakim danom je sve gore.

Ipak, kao i mnogo puta do sada, SDP želi biti dio rješenja, a tako je i po pitanju aktuelnih izmjena izbornog zakonodavstva. Učesnici smo pregovora koji se vode pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice. U pregovorima smo najaktivniji, upravo iz razloga što smo nudili naše prijedloge u kojima su jasno precizirana rješenja za popunjavanje federalnog Doma naroda, a koji su na tragu rješenja prema presudama Evropskog suda za ljudska prava i u skladu sa Ustavom FBiH.

Od početka smo bili svjesni da će pregovori biti teški, jer HDZ BiH, po ovom pitanju, ima isključive stavove. Ipak, ne odustajemo od postizanja dogovora koji bi zadovoljio sve strane“, naveo je Nikšić i upoznao ambasadora Roussona sa osnovama Izbornog programa SDP-a.

„Cilj SDP-a je da građanima ponudimo bolje uslove za život. Upravo su takva rješenja i sadržana u našem Izbornom programu, gdje se, između ostalog, nalaze prijedlozi koji će dovesti do rasterećenja privrede, kojima ćemo smanjiti doprinose na plaće i povećati minimalnu plaću, te građanima omogućiti bolju dostupnost zdravstvene zaštite. Svjesni smo da se sa nacionalističkim strankama ne možemo takmičiti na njiihovom terenu. Zato smo i izradili Plan 10, u kome nudimo konkretna rješenja životnih problema svih građana BiH“, zaključio je Nikšić.