Sarajevo

Nikšić razgovarao s predstavnicima saveza logoraša BiH

Premijer Nikšić rekao je da će pokušati organizirati sastanak koji predstavnici Saveza traže da bi pronašli neko sistemsko rješenje

Slika

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić primio je danas u Sarajevu predstavnike Saveza logoraša u BiH koji su ga informirali o problemima s kojima se susreće ta populacija.

Predsjednik Saveza Jasmin Mešković je nakon sastanka rekao novinarima da je premijera informirao o mogućim negativnim posljedicama Zakona o unutrašnjem dugu koji je krajem februara usvojila Narodana skupština RS-a, a kojim bi žrtve torture bile dovedene u još gori položaj, kao i da je naglasio značaj donošenja Zakona o pravima žrtava torture u BiH.

– Također, zamolili smo ga da inicira sastanak s premijerkom RS-a Željkom Cvijanović i pravobraniocima oba entiteta na kojem bi učestvovali i naši predstavnici, a radi dogovora o tužbama logoraša za naknadu nematerijalne štete i o donošenju Zakona o pravima žrtava torture u BiH – rekao je Mešković.

Dodao je da su Nikšiću predložili da entiteti zajednički formiraju fond za reparaciju žrtava torture, te da je on podržao tu inicijativu i kazao da im Vlada FBiH stoji na raspolaganju za eventualna inicijalna sredstva.

– To bi iziskivalo i formiranje jedne međunarodne konferencije donatora koji bi punili taj fond – pojasnio je Mešković.

Premijer Nikšić rekao je da će pokušati organizirati sastanak koji predstavnici Saveza traže da bi pronašli neko sistemsko rješenje.

– Predstavnici Saveza su svjesni da ne može biti rješenja preko noći i da neka značajna izdvajanja u budžetu trenutno nisu moguća, a njihova ideja o formiranju fonda za reparaciju žrtava torture čini mi se korektna – istakao je Nikšić.

On je dodao da nije siguran koliko je to u ovom momentu realno, ali je spreman da posreduje i pokuša organizirati sastanak.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.