Sarajevo

Nikšić primio predstavnike KKR-a i EBRD-a

Gosti su federalnog premijera upoznali s namjerama KKR-a da, kao najveći izravni ulagač iz SAD-a u BiH i regiji, proširi investicioni angažman u našoj zemlji, a u čema ima i podršku EBRD-a.

Slika

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarao s članovima zajedničkog izaslanstva američkog “Kohlberg Kravis Robertsa” (KKR) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), na čelu s Davidom Petraeusom.

Gosti su federalnog premijera upoznali s namjerama KKR-a da, kao najveći izravni ulagač iz SAD-a u BiH i regiji, proširi investicioni angažman u našoj zemlji, a u čema ima i podršku EBRD-a.

Inače, KKR je globalna investicijska kompanija koja upravlja kapitalom od 94,3 milijarde dolara, a u BiH djeluje kroz “Telemach” i “United Media”. Uloženi kapital u zemljama regije iznosi 1,5 milijardi dolara, od čega se na Bosnu i Hercegovinu odnosi deset posto. U našoj zemlji je KKR otvorio 300 radnih mjesta, a još 300 do 400 ljudi angažirano je kao kooperanti.

Premijer je zahvalio na dosadašnjem angažmanu KKR-a u BiH, te izrazio nadu da će suradnja biti proširena. Sa svoje strane i u okvirima zakonskih mogućnosti koje joj stoje na raspolaganju, Vlada Federacije BiH učinit će sve kako bi, ne samo KKR-u, već i drugim inozemnim investitorima, bio što više olakšan ulazak na naše tržište.

Pri tome je premijer Nikšić goste upoznao s činjenicom da je Federalna vlada već uklonila 270 od 380 administrativnih prepreka za vođenje biznisa, navedenih u “Bijeloj knjizi” Vijeća inozemnih investitora. Zahvaljujući tim potezima Vlade FBiH, ukupni troškovi poslovanja investitora smanjeni su za 100 milijuna konvertibilnih maraka godišnje.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.