Nikšić: Presudom Ustavnog suda FBiH potvrđena argumentacija Vlade Federacije BiH o UKC Tuzla

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić pozdravio je odluku Ustavnog suda Federacije BiH koja se odnosi na privremeno imenovanje Upravnog odbora Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Ova odluku je donesena po apelaciji federalnog premijera Nermina Nikšića.

– Presudom Ustavnog suda FBiH potvrđena je argumentacija Vlade Federacije BiH u vezi sa osnivačkim pravima nad Kliničkim centrom Univerziteta u Tuzli. Pozdravljam presudu koja je izuzetno važna kako bi se osiguralo zakonito i ustavno poslovanje ovog kliničkog centra. Presudom se staje ukraj protivustavnom djelovanju vladajuće koalicije u TK. Današnja presuda najbolji je dokaz licemjerja kvazipatriota. Dok javno vrište zbog zakonite procedure imenovanja sudija i jačanja institucija, braneći se navodno zaštitom ustavnog poretka, istovremeno svjesno krše Ustav da bi zaštitili uske stranačke i finansijske interese. Zbog samovolje i nezakonitog djelovanja kantonalnih vlasti u TK sve su najviše trpili pacijenti, ali to kantonalnim vlastima u borbi za poziciju više ili koji finansijski interes više njihovih tajkuna očito nije bilo važno. Na vagi između života građana i ustavnog poretka s jedne strane i tajkunskih interesa s druge, u vladi TK su prednost dali ovim drugim. Toliko i o brizi za Ustav i o brizi za građane – naglasio je premijer Nikšić.

Presudom Ustavnog suda Federacije BiH je naređeno da se u roku od šest mjeseci osnivači te zdravstvene ustanove moraju upisati u sudski registar. Ustavni sud FBiH upozorava da bi u slučaju neizvršenja presude, odgovornost za nemogućnost daljeg funkcionisanja ovog nivoa zdravstvene zaštite u TK proizvela nesagledive štetne posljedice po građane, i njihova prava na zdravstvenu zaštitu, ali i obrazovanje studenata u okviru ustanove. U tom slučaju, kako je zaključeno u presudi, u cijelosti je odgovornost na organima i institucijama vlasti FBiH i TK, čija je ovo ustavna i zakonska obaveza.

U obrazloženju presude, između ostalog, navedeno je da je premijer FBiH tom sudu podnio zahtjev za rješavanje spora između Vlade FBiH i Vlade TK u vezi sa donošenjem rješenja o privremenom imenovanju Upravnog odbora JZU UKC Tuzla.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.