Sarajevo

Nikšić poziva da se velika prirodna nesreća ne politizira, izložio Domu naroda sanacione mjere Vlade

Danas je s kantonalnim premijerima razgovarano o zamjenskim lokacijama za gradnju izgubljenih domova a u toku su i intenzivne aktivnosti na osiguravanju pristupa novca kod Razvojne banke za oštećene privredne subjekte jer je kod ove banke otvorena namjenska kreditna linija s povoljnim uslovima.

Slika

Federalni premijer Nermin Nikšić pozvao je sve političke faktore da ne politiziraju veliku prirodnu nesreću, katatastrofalne poplave što su u dva maha ove godine, u maju i augustu, pogodile Bosni i Hercegovinu odnosno Federaciju, računajući i vremenske nepogode od prošlog vikenda.

– Federalna vlada i njene institucije, kloneći se i primjesa politike, čine maskimalne napore na sanaciji posljedica. Trenutno je prioritetan izazov zbrinjavanje ljudi koji su u ovim nepogodma izgubili trajno krov nad glavom – kazao je premijer prezentirajući na današnjoj vanrednoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta, koja je u toku u Sarajevu, informaciju Vlade i drugih odgovornih institucija o pruženoj pomoći i sanaciji posljedica prirodne katastrofe. 

Danas je s kantonalnim premijerima razgovarano o zamjenskim lokacijama za gradnju izgubljenih domova a u toku su i intenzivne aktivnosti na osiguravanju pristupa novca kod Razvojne banke za oštećene privredne subjekte jer je kod ove banke otvorena namjenska kreditna linija s povoljnim uslovima. 

Šteta nanesena u maju izlijevanjem velikih vodotokova te usljed klizišta procijenjene su na dvije milijarde KM, podsjetio je Nikšić, dok se štete usljed augustovskih poplava i nevremena prošlog vikenda još procjenjuju, ali su zasigurno značajne, dodao je. 

U protekla tri mjeseca Federalna vlada je izdvojila oko 100 miliona KM, dok se trenutno radi na operacionalizaciji kredita Svjetske banke od 47 miliona dolara i već je počela obnova obdaništa, osnovnih škola i domova zdravlja, a u završnoj fazi je uspostava federalnog fonda za pomoć ugroženima. 

Trenutno taj fond ima na raspolaganju 9,5 miliona KM i na današnjoj sjednici struktura fonda, koja je prethodila ovom vanrednom zasjedanju Doma naroda, razgovarano je o prioritetima i kriterijima za dodjelu pomoći. 

U Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Posavskom kantonu, područjima Federacije koja su najteže pogođena katastrofom, uveden je trogodišnji moratorij u otplati supsidijarnih kredita, naveo je također Nikšić, govoreći o mjerama njegove Vlade koja se od početka poplava sastala više od 80 puta reagirajući na posljedice zbog kojih je dva puta u međuvremnenu rebalansiran federalni budžet. 

Prvim rebalansom je izdvojena interventna pomoć od 10 miliona te još toliko za aktivnosti Civilne zaštite, kao i 4,4 miliona također za interventne potrebe. Drugim rebalansom je dodatnih 40 miliona namijenjeno najugroženijim kantonima – Posavskom, Zeničko-dobojsklom i Tuzlanskom, rekao je premijer. 

Najviše novca izdvojeno je za projekte obnove koja će sigurno trajati godinama zbog razmjera katastrofe, zaključio je Nikšić pozivajući sve subjekte da ne unose primjese politike u ovaj problem, koje bi mogle biti intenzivirane stoga što se bliže opći izbori u Bosni i Hercegovini.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.