On se osvrnuo i na danas potpisani Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH rekavši da je to pružena ruka Vlade FBiH.

“Važno je da pokažemo spremnost da stvaramo za rudare bolje uvjete rada. Kolektivni ugovor podrazumijeva i dorađene obaveze i nadam se da ćemo vrlo brzo doći u situaciju da ne kupujemo ugalj van Koncerna. Kada su u pitanju Evropska unija i Evropska energetska zajednica, vidite da se i u EU ponovo otvaraju i vraćaju termoblokovi u funkciju, potpuno je jasno da ovdje od termobloka 7 neće biti ništa. Napravit ćemo sve što je u našoj moći da ostale blokove dovedemo u odgovarajuću funkciju kako bi 2030. i 2050. dočekali spremni”, rekao je Nikšić.

O uvjetima u rudnicima Nikšić je rekao da je u njegovom prethodnom premijerskom mandatu u modernizaciju rudnika uloženo 222 miliona KM.

“Onda dođemo u situaciju da imamo prepolovljenu proizvodnju. Do nekoga jeste, ne zna do koga. Tu smo da nađemo određena rješenja. Čuo sam od članova sindikata da su oni svjesni da imaju unutrašnje probleme koje trebaju riješiti sa puno onih koji nisu proizvodni radnici”, zaključio je Nikšić.