Nikšić poručio na pregovorima: Opozicione političke partije imaju najveći broj birača u FBiH

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić nakon današnjeg sastanka u Delegaciji EU na temu izmjena Izbornog zakona kazao je da su trenutni pokušaji da se privoli Milorad Dodik i RS da se ide u indirektni izbor člana Predsjedništva BIH te da je pitanje zašto u pregovorima učestvuju samo partije iz FBiH.

“Čuli smo rezultate prethodnih razgovora i dogovora. Ne mogu reći da se ne govori, nego je pokušaj da se privoli Dodik i RS da se ide u indirektni izbor članova Predsjedništva. Dobro je da danas imamo prošireni format prisustva političkih partija, ali ja sam pitao da li govorimo o FBiH ili državi BiH jer su tu samo partije iz FBiH. I to stvara problem”, kazao je.
Nikšić je kazao da se danas čulo oko čega se slažu i ne slažu SDA i HDZ.

“Drago mi je da su oni rekli da su danas malo veći optimisti nego su bili jučer. Nažalost, ja ne mogu dijeliti taj njihov optimizam jer smo ponovo postavili nekoliko otvorenih pitanja u kojem pravcu idemo. Nadam se da ćemo se kolega Konaković i ja vratiti danas ako se sastanak produži da učestvujemo u kreiranju zaključaka, ali čini mi se da priču vraćamo na početak”, dodao je.

Lider SDP-a kaže da je podsjetio evropske i američke diplomate da opozicione političke partije imaju najveći broj birača u FBiH, a isti stav ima i opozicija u RS-u u vezi s povratkom izbornog integriteta.

“Ako žele opoziciju u ovim razgovorima, uslov je donošenje zakona o fer i poštenim izborima, a to je elektronsko glasanje, videonadzor na biračkim mjestima i identifikacija birača. Onda smo spremni pričati o ostalim stvarima”, istakao je.

Nikšić kaže da su SDA i HDZ spremne ispuniti ove uslove, ali to je ključni uslov ispod kojeg opozicija ne želi odstupiti.

“Prije bilo čega, insistiramo da se skine blokada s rada parlamentata. Drago nam je da su u Domu naroda Parlamenta BiH učestvovali delegati iz RS-a i to smatramo pozitivnim znakom, bez obzira kakve su odluke pokušali donijeti”, izjavio je.

Na pitanje oko čega se SDA i HDZ slažu, Nikšić je odgovorio:

“Složili su se da je svejedno i da svi podržavamo da li će biti indirektni ili direktni izbor, ali da ne može biti asimetrično rješenje. Podržat će priču oko usvajanja izmjena Izbornog zakona koji će osigurati integritet izbornog procesa, a to smo mi tražili. Oni su se složili da pričaju dalje o FBiH, a mi tražimo da vidimo o čemu će pričati dalje, jer je bila priča da postoje stavovi Venecijanske komisije, a mi o tome ne znamo ništa. A onda su rekli da ne postoje stavovi Venecijanske komisije. Dobro je da se razgovara i da se traži rješenje”, zaključio je.