Nikšić: Popravljamo imidž BiH u svijetu, nakon dugo vremena nas smatraju dostojnim partnerima

Sudeći prema svim signalima koje smo dobili od Evropske unije, po diplomatskoj ofanzivi u vidu mnogobrojnih značajnih delegacija koje su posjetile BiH u zadnjih par mjeseci, a posebno po pozitivnom izvještaju Evropske komisije i preporuci predsjednice Von der Leyen da se pregovori s BiH otvore, imamo puno pravo da budemo optimisti i da očekujemo pozitivan odgovor EU.

Poručio je to jučer premijer Federacije BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić, dan prije početka sastanka Evropskog vijeća na kojem će se odlučivati o početku pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom.

“Bosna i Hercegovina ide naprijed. Usvojili smo zakone koji su godinama bili na čekanju i pokrenuli smo reforme koje će omogućiti brži razvoj države i osigurati bolji život za sve naše građane. Proces pregovaranja sa EU za nas je već odavno počeo. Od preuzimanja vlasti pregovaramo sa EU predstavnicima, sklapamo sporazume, uspostavljamo čvrste diplomatske odnose sa svim državama članicama EU i dogovaramo ekonomsku saradnju”, istakao je Nikšić.

Nakon deset godina negativnih izvještaja o napretku BiH, kako je naveo, EU ne krije zadovoljstvo da napokon mogu napisati da je napredak vidan i da je za godinu dana postignuto više nego u prethodnih deset godina.

Kako je podvukao Nikšić, naravno da nema mjesta nikakvoj euforiji, posao još nije gotov, 21. mart je dan kada očekujemo odluku, a u svakom slučaju pred nama je još puno posla.

Smatra vrlo važnim da su razgovorom i dogovaranjem s partnerima omogućili usvajanje važnih zakona koji ostaju na snazi bez obzira na EU odluku. Na taj način, dodaje, popravljaju imidž BiH u svijetu i da nas nakon dugo vremena smatraju dostojnim partnerima za razgovor.

“Sve to smo postigli time što smo širenje straha i podizanje tenzija zamijenili razgovorom, dogovorom, jačanjem povjerenja i nužnim kompromisom. Optuživali su nas da popuštamo, da izdajemo, da prodajemo, a sada su se ušutjeli i pitaju se kako smo uspjeli toliko da dobijemo, a da ništa ne (iz)damo. Niti smo mi šta dobili niti je bilo ko nešto izgubio. Nema pobjednika niti poraženih. Bez bilo koga od učesnika razgovora ne bi bilo evidentnog napretka i dogovora. Jedini pobjednik otvaranjem pregovora su svi građani BiH, na svakom pedlju naše države. To nam je jako važno jer mi ne poznajemo naše i njihove građane i narode niti naše i njihove općine, gradove, kantone i entitete”, naglasio je Nikšić u objavi na društvenim mrežama.

Poručuje na kraju da je pred BiH još mnogo posla, da je ovo samo početak te da ne namjeravaju stati dok se građanima ne osiguraju kvalitetni uvjeti života, ne samo da više ne napuštaju BiH, već da se i oni koji su je napustili počnu vraćati svojim domovima.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.