Nikšić: Osmorka je vrlo stabilna, razgovarali smo o rješenjima, a ne sukobima

Nakon sastanka Osmorke u Zenici medijima se obratio Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Kazao je da je riječ o dugotrajnom sastanku s brojnim temama.

– Znate da smo potpisali sporazum o principima i načelima formiranja vlasti na državnom nivou, ali i sa drugim partnerima na Federalnom nivou. U međuvremenu desile su se neke stvari, za koje smatramo da odudaraju od ambijenta kojeg smo imali nakon potpisivanja sporazuma. Smatramo kako prije nastavaka davanja kandidata za Vijeće ministara, sa potpisnicima sporazuma trebamo obaviti još jedan sastanka u cilju popravljanja ambijenta popravljanja realizacije sporazuma, načela i principa iz sporazuma. Sastanke ćemo realizovati u najkraćem mogućem roku, kako bi se ispoštovali svi oni zadani rokovi, kako bi se nastavilo dalje konstitusanje Vijeća ministara, jer znate da je imenovan mandatar, samim time rokovi teku – istakao je Nikšić.

Ocjena ustavnosti”

Smatra da je dogovor stabilan.

Dogovor nije upitan, potpisali smo sporazum, upitni su neki potezi, da li krše sporazum ili ne. Odnosno da li ćemo imati u ovome periodu imati nove sukobe i tenzije, a kada smo krenuli u to rekli samo da želimo stvarati novi ambijent, da donosimo odluke od kojih će građani imati koristi, a nikako se prepucavati međusobno na temama od kojih niko nema nikakve koristi. Danas na Vijeću naroda nije prošao ovaj zakon o državnoj imovini u NS RS, pet delegata je pokrenulo pitanje ocjene ustavnosti tog zakona – kazao je.

Kaže da je to način na kojim se može boriti protiv takvog djelovanja.

– Ne mislim da od toga kako se mi dokazujemo da smo patriote, više pljujemo jedne druge, ne mislim da će iko imati koristi. Idemo se boriti kroz institucije za svoje stavove, vladavinu prava, za Ustav BiH. Vrlo precizno sam istakao, da ćemo prolongirati dostavljanje imena da bismo obavilio još jedan krug konsultacija, a nije sporno da su sve političke partije provele određene procedure o određivanju imena.

“Stabilni smo”

Istakao je da je Osmorka vrlo stabilna.

– Osmorka je vrlo stabilna, a razgovarali smo o rješenjima, a ne sukobima, problemima i razlazu. Naravno da svaka partija Osmorke ima pravo zadržavanje svog političkog subjektiviteta, statusa. SDP je najjača politička partija unutar Osmorke, ali nam ne pada na pamet da bilo kome diktiramo nekakve uslove, ucjenjujemo, discipliniramo. Svako od nas će sagledati stanje i jel spreman ići i u kojem pravcu – poručio je te dodao:

– Imali smo dosadašnju ekipu koja je jako dorasla, zato i jesmo prva zemlja po korupciji, da budemo drugi po broju u dijaspori u odnosu na broj stanovnika, uspjeli su osigurati da budemo članica NATO-a, a mi nešto kao odustajemo, uspjeli su osigurati da ide državna imovina. Dakle, med i mlijeko je teklo, i sada mi to poremetimo na neki način. Naravno da se mi ne ponašamo kao oni, i ja neću da tražim alibi na bilo koji način, mi smo i danas njima krivi za nešto što je bilo prije deset godina.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.