Otvoreno pismo OHR-u i PIC-u

Nikšić: OHR i PIC daju prešutnu saglasnost za rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić je, povodom izostanka reakcije Ureda Visokog predstavnika i neodržavanja sjednice Vijeća za implementaciju mira u BiH, ovim institucijama uputio otvoreno pismo.

„Poštovane ekselencije,

ne spadam u ljude koji očekuju da stranci rješavaju naše probleme u Bosni i Hercegovini. Nažalost, svjestan sam nadležnosti, uloge i potrebe za ovlaštenjima koja, u skladu sa Ustavom i Opštim okvirnim sporazumom za mir, ima Ured Visokog predstavnika. To i jeste razlog ovakvom mom obraćanju.

Naime, zakazivanje referenduma o Danu Republike Srpske u manjem bh. entitetu najteži je oblik kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma od njegovog potpisivanja.

U tome ćemo se, uvjeren sam, složiti. Ono, sa čime se ne možemo složiti, jeste blaga, zapravo nikakva, reakcija Visokog predstavnika i njegovog Ureda, na ovo očito kršenje Dejtonskog sporazuma i ugrožavanje stabilnosti države Bosne i Hercegovine.

Posebno zabrinjava otkazivanje najavljene sjednice Vijeća za provedbu mira (PIC), na kojoj se trebala razmatrati trenutna situacija. Umjesto stavova članica PIC-a, uznemirenoj javnosti je ponuđeno šturo saopštenje kako se sjednica odgađa.

Zaista je neprihvatljivo, pa čak i uvrjedljivo, da predstavnici najrazvijenijih demokratija svijeta, koje sačinjavaju PIC, moraju da se usaglašavaju oko pitanja referenduma, kojim se pokušava poništiti presuda Ustavnog suda BiH.

To je najgrublji atak na vladavinu zakona i to je, jednostavno, u svakoj civiliziranoj zemlji nezakonito djelovanje i rušenje njenog ustavnog poretka.

Stanje se dodatno komplikuje činjenicom da je veliki broj onih koji zloupotrebljavaju ovakvu situaciju u svrhu predizborne kampanje, svjesno proizvodeći dodatne tenzije i homogenizirajući biračko tijelo na nacionalnoj osnovi. Na taj način se potpuno kompromituje izborni proces i atmosfera u kojoj se trebaju održati izbori.

Siguran sam da nam je, ipak, zajednički interes spuštanje tenzija, smirivanje situacije, umjesto izvjesne činjenice da bi trenutno osporavanje institucija i bezvlašće moglo dovesti do potpune anarhije. Zato Vas pozivam da odmah i bez odlaganja u skladu sa svojim dužnostima i ovlastima, zaustavite ovaj pokušaj početka urušavanja BiH.

Ukoliko izostane reakcija Visokog predstavnika razumjet ćemo to kao prešutnu saglasnost sa jednostranim rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane institucija Republike Srpske.

Nadam se da ste svjesni kako se, u tom slučaju, u BiH vraćamo na Ustav i zakone koji su važili prije njegovog potpisivanja. Radi se o Ustavu i zakonima Republike BiH i to je pravno jedino moguće rješenje ove krize.

Mi, u SDP-u, smo odlučni u odbrani principa zakonitosti i vladavine prava i bez obzira na pasivnost Vas i trenutne vlasti, čvrsto vjerujemo da građani ove zemlje, koji je vole i doživljavaju kao domovinu, neće dozvoliti njeno urušavanje od strane onih snaga koji su svoju pljačku i kriminal spremni braniti dovođenjem u opasnost svih građana u BiH.

Ovo je vrijeme koje traži hrabre odluke, jer bilo kakvo uzmicanje pred snagama haosa i bezakonja ima previsoku cijenu. Ako smo išta naučili iz prošlosti, to je da se takvim politikama moramo suprotstaviti bez odlaganja.

Nažalost, odlaganja je do sada bilo i previše i krajnje je vrijeme za djelovanje“, navodi se u otvorenom pismu.