Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić za agenciju Patria

Nikšić odgovorio Dodiku: SDP je spreman na svaki način braniti BiH

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine će uvijek stati u odbranu Bosne i Hercegovine na svaki mogući način, onda kada je njen suverenitet ugrožen ili osporen”, izjavio je Patriji predsjednik SDP-a BiH Nermin NIkšić, reagujući na izjave Milorada Dodika o nepostojanju i raspadu Bosne i Hercegovine.

“SDA i njene pratilje ne mogu oponirati Dodiku, jer su mu upravo oni dali političku moć i s njim čvrsto svezali zastave. SDP se dosljedno drži svojih politika i stavova, nije dužan nikome ništa osim građanima Bosne i Hercegovine. Zato nemamo problem prozvati i suprotstaviti se bilo kome. Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine će se dosljedno boriti za Bosnu i Hercegovinu svih njenih građana i naroda na svakom njenom pedlju bez prikrivenih motiva i šurovanja sa onim koji rade protiv naše domovine. Kao što su i tokom agresije na našu zemlju kadrovi SDP-a bili čuvari multietničnosti i pluralnosti naše zemlje, tako ćemo i danas bez zadrške stati u odbranu naših principa”, dodaje Nikšić.

Dodik je u intervjuu naveo da Bosna i Hercegovina nije funkcionalna, da je njen pravosudni sistem neustavan i da Hrvati i Srbi imaju pravo na samoopredjeljenje.

Nikšić o tome kaže sljedeće: “To je standardna Dodikova predizborna retorika, gdje se on i njegovi koalicioni partneri međusobno pomažu dizanjem tenzija na priči o neupitnim kategorijama, što suverena, nezavisna i međunarodno priznata Bosna i Hercegovina jeste. Oni već godinama žive na istoj političkoj matrici, a priče o samoopredjeljenju i otcjepljenju i recipročnoj SDA-ovoj i DF-ovoj navodnoj odbrani države od koalicijskih partnera sa kojim dijele fotelje služe za dnevno-političku upotrebu.”

“Ova država nije vlasništvo Dodika, Izetbegovića i Čovića. Ona je u vlasništvu svih građana i samo oni zajedno mogu odlučivati o njenom ustroju. A građani su davno kazali da žele živjeti zajedno u nezavisnoj i suverenoj državi. Kome to ne odgovara, to je njegov problem, ali ovu državu neće moći dijeliti”, poručio je Nikšić u izjavi za agenciju Patria.

Iako je često govorio da rata neće biti i da će se “Bosna i Hercegovina mirno raspasti”, Milorad Dodik je sinoć poručio da “raspad može da se desi mirno i politički ili nasiljem”.

Lider SDP-a ističe da bi bilo puno efikasnije kada bi oni koji vode ovu zemlju, a Dodik je među njima, više brinuli o građanima, naročito u situaciji pandemije COVID-19 i siromaštvu koje prijeti nakon urušavanja ekonomije izazvanog pandemijom.

“To što Dodik naziva nasiljem zapravo se pravim imenom zove rat. A Bosna i Hercegovina je kroz historiju dobila mnoge bitke i ratove protiv daleko većih neprijatelja od jednog Dodika. Jer, Bosna i Hercegovina je preživjela neka od najvećih carstava, opstala i postojala sve do danas. Preživjela je i posljednju agresiju Miloševića i Tuđmana, o čemu su svoj sud dale međunarodne pravosudne institucije sviđalo se to nekome ili ne. Dodik bi morao znati da u ratu postoji više strana, a svi koji su Bosnu i Hercegovini pokušali dijeliti završili su na onoj gubitničkoj. Zato bi trebao paziti šta priča i radi, jer u svojoj paranoičnoj borbi protiv zamišljenog neprijatelja bi mogao izgubiti narod kojim vlada, a koji napušta i njega i njegove bitke i seli na zapad.

Ako se Dodiku ide iz Bosne i Hercegovine, granični prijelazi ove države su jasno obilježeni, pa neka sam izabere pravac u kojem će krenuti i neka ne zaboravi pasoš Bosne i Hercegovine, države čiji je građanin jer bez njega ne može legalno bilo gdje otići”, zaključio je Nikšić.