Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić za agenciju Patria

Nikšić odgovorio Dodiku: SDP je spreman na svaki način braniti BiH

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine će uvijek stati u odbranu Bosne i Hercegovine na svaki mogući način, onda kada je njen suverenitet ugrožen ili osporen”, izjavio je Patriji predsjednik SDP-a BiH Nermin NIkšić, reagujući na izjave Milorada Dodika o nepostojanju i raspadu Bosne i Hercegovine.

“SDA i njene pratilje ne mogu oponirati Dodiku, jer su mu upravo oni dali političku moć i s njim čvrsto svezali zastave. SDP se dosljedno drži svojih politika i stavova, nije dužan nikome ništa osim građanima Bosne i Hercegovine. Zato nemamo problem prozvati i suprotstaviti se bilo kome. Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine će se dosljedno boriti za Bosnu i Hercegovinu svih njenih građana i naroda na svakom njenom pedlju bez prikrivenih motiva i šurovanja sa onim koji rade protiv naše domovine. Kao što su i tokom agresije na našu zemlju kadrovi SDP-a bili čuvari multietničnosti i pluralnosti naše zemlje, tako ćemo i danas bez zadrške stati u odbranu naših principa”, dodaje Nikšić.

Dodik je u intervjuu naveo da Bosna i Hercegovina nije funkcionalna, da je njen pravosudni sistem neustavan i da Hrvati i Srbi imaju pravo na samoopredjeljenje.

Nikšić o tome kaže sljedeće: “To je standardna Dodikova predizborna retorika, gdje se on i njegovi koalicioni partneri međusobno pomažu dizanjem tenzija na priči o neupitnim kategorijama, što suverena, nezavisna i međunarodno priznata Bosna i Hercegovina jeste. Oni već godinama žive na istoj političkoj matrici, a priče o samoopredjeljenju i otcjepljenju i recipročnoj SDA-ovoj i DF-ovoj navodnoj odbrani države od koalicijskih partnera sa kojim dijele fotelje služe za dnevno-političku upotrebu.”

“Ova država nije vlasništvo Dodika, Izetbegovića i Čovića. Ona je u vlasništvu svih građana i samo oni zajedno mogu odlučivati o njenom ustroju. A građani su davno kazali da žele živjeti zajedno u nezavisnoj i suverenoj državi. Kome to ne odgovara, to je njegov problem, ali ovu državu neće moći dijeliti”, poručio je Nikšić u izjavi za agenciju Patria.

Iako je često govorio da rata neće biti i da će se “Bosna i Hercegovina mirno raspasti”, Milorad Dodik je sinoć poručio da “raspad može da se desi mirno i politički ili nasiljem”.

Lider SDP-a ističe da bi bilo puno efikasnije kada bi oni koji vode ovu zemlju, a Dodik je među njima, više brinuli o građanima, naročito u situaciji pandemije COVID-19 i siromaštvu koje prijeti nakon urušavanja ekonomije izazvanog pandemijom.

“To što Dodik naziva nasiljem zapravo se pravim imenom zove rat. A Bosna i Hercegovina je kroz historiju dobila mnoge bitke i ratove protiv daleko većih neprijatelja od jednog Dodika. Jer, Bosna i Hercegovina je preživjela neka od najvećih carstava, opstala i postojala sve do danas. Preživjela je i posljednju agresiju Miloševića i Tuđmana, o čemu su svoj sud dale međunarodne pravosudne institucije sviđalo se to nekome ili ne. Dodik bi morao znati da u ratu postoji više strana, a svi koji su Bosnu i Hercegovini pokušali dijeliti završili su na onoj gubitničkoj. Zato bi trebao paziti šta priča i radi, jer u svojoj paranoičnoj borbi protiv zamišljenog neprijatelja bi mogao izgubiti narod kojim vlada, a koji napušta i njega i njegove bitke i seli na zapad.

Ako se Dodiku ide iz Bosne i Hercegovine, granični prijelazi ove države su jasno obilježeni, pa neka sam izabere pravac u kojem će krenuti i neka ne zaboravi pasoš Bosne i Hercegovine, države čiji je građanin jer bez njega ne može legalno bilo gdje otići”, zaključio je Nikšić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu