Zastupničko pitanje Nermina Nikšića

Nikšić o saznanjima iz diplomatskih izvora: Je li Srbija baš besplatno vakciniše bh. građane!?

Nermin Nikšić, zastupnik SDP-a na sjednici Predstavničkog doma PSBiH iznio je navode, tačnije svoja saznanja iz diplomatskih krugova a u vezi vakcina i nabavke istih.

„Želim da se zahvalim onima koji su nam dali sadaku. Svjedoci smo i kolona koje idu u Srbiju da prime vakcinu. Ja želim da iskažem zahvalnost vlastima Srbije što nam je to omogućila. Ali želim da se ispitaju navodi koje ću iznijeti. Bili smo svjedoci najave da ćemo u Federaciji imati kontingent od 100.000 ruskih vakcina. Prema informacijama koje sam dobio iz relevantnih diplomatskih krugova FBiH je platila Republici Srbiji za isporuku ruskih vakcina. Naravno da su iz Rusije upozorene vlasti u Srbiji da samo Ruska Federacija može ugovarati prodaju i isporuku vakcina trećim državama.

To je bio razlog zašto vakcine nisu dostavljene, a naravno da se novac nije mogao vratiti u budžet, pa je pronađeno solomonsko rješenje da se navodno omogući besplatno vakcinisanje za građane BiH kako bi se nadomirila ta sredstva.

Malo zvuči nevjerovatno, ali ništa me više ne može iznenaditi kad su u pitanju naše vlasti. Smatram da javnost zaslužuje znati istinu, a ako je ovo što sam rekao tačno onda je to još jedan dokaz licemjerstva naše vlasti i otvara pitanje krivične odgovornosti onih koji su eventualno učestvovali u ovom djelu“, kazao je Nikšić.

Zoran Tegeltija kazao je da o ovoj temi ne zna ništa i da sumnja u istinitost navoda.

“Ne djeluje mi logično. Ono što mogu reći jeste da ćemo kroz diplomatku mrežu provjeriti to. O diretknim nabavkama vakcina koje nabavljaju entiteti ja ne znam. Ali ćemo kroz diplomatsku mrežu provjeriti postoji li neka uplata za ruske vakcine”, kazao je Tegeltija.