Nermin Nikšić

Nikšić Nermin, rođen 1960. godine u Konjicu, diplomirani pravnik po zanimanju.

Obavljao je različite funkcije u opštini Konjic od 1988. do 2000. godine: referent za urbanizam, građevinarstvo, stambeno-komunalne poslove, tržišno-ugostiteljski inspektor, pomoćnik sekretara za inspekcijske poslove, sekretar za opštu upravu, stambeno-komunalne i inspekcijeke poslove, potpredsjednik Izvršnog odbora Opštine Konjic, načelnika za opštu upravu, stambeno-komunalne i inspekcijske poslove, zamjenik načelnika opštine; u periodu od 1992. do 1995. godine bio je pomoćnik komandanta 7 .bbr za pravne poslove i pomoćnik komandanta 43. bbr za moral. Od 2000. godine je poslanik SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. U mandatu od 2002. do 2006. godine je bio dopredsjednik Kluba poslanika SDP BiH, a od novembra 2006. godine obnaša dužnost predsjednika Kluba poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu PFBiH.

Od 1994. do 2004. godine bio je na fukciji predsjednika Opštinske organizacije SDP BiH Konjic, a od 2004. do 2007. godine obavljao je dužnost predsjednika Kantonalne organizacije SDP BiH Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Izabran je za generalnog sekretara SDP BiH u januaru 2007. godine.

2011. godine izabran za premijera Federacije BiH.

Na Općim izborima u BiH 2014. godine, izabran za poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

2014. godine izabran za predsjednika SDP BiH na 3. Vanrednom kongresu SDP BiH.

2015. godine na prvim unutarpartijskim izborima SDP BiH po principu “jedan član-jedan glas” glasovima 12.883 članova SDP BiH izabran za predsjednika partije.

Bračni status: oženjen, otac dvoje djece.

Aktivno se bavio rukometom kao igrač, a potom i trener u RK „Igman“ Konjic.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu