Nikšić-Nelson: Vještačke afere zamaglile stvarne životne probleme građana

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić primio je u posjetu NJ.E. Erica Nelsona, ambasadora Sjedinjenih Američkih Država i zamjenicu šefa misije Deborah Mennuti, koja je od petka preuzela funkciju.

Tema sastanka bila je aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini.

Fokus razgovora, između ostalog, bio je na izmjenama Izbornog zakona BiH vezanih za izbor članova Predsjedništva BiH i uvođenju mehanizama koji će zaštititi integritet izbornog procesa i spriječiti masovne zloupotrebe. Razgovarano je i o izmjenama Krivičnog zakona BiH od strane prošlog Visokog predstavnika Valentina Inzka i borbi protiv korupcije i kriminala.

Predsjednik Nikšić je ambasadoru Nelsonu potvrdio stavove SDP BiH u kojima se oštro protivimo asimetričnom izboru članova Predsjedništva BiH.

“Kad je u pitanju izbor članova Predsjedništva SDP je spreman biti dio rješenja bez obzira radi li se o direktnom ili indirektnom izboru uz uslov da se radi o prijedlozima za način izbora svih članova Predsjedništva. Nikada nećemo pristati na asimetrična rješenja, jer će to faktički značiti da Bosna i Hercegovina nije jedinstvena država već državna zajednica”, naveo je Nikšić.

Predsjednik Nikšić se zahvalio ambasadoru što je u fokus intereesa stavio zaštitu integriteta izbornog procesa, što je ključni interes SDP-a.

Ambasadora Nelsona je interesirao stav SDP-a o aktuelnoj situaciji uzrokovanom izmjenama Krivičnog zakona BiH, vezanih za zabranu negiranja genocida.

„Zvaničnici iz RS-a imaju istorijsku šansu da prihvate istinu koja je i presudom zvanično potvrđena. To su fakti. Svako ko je činio zločine u ratu mora za to odgovarati. Očekujem skoru normalizaciju odnosa u državnim institucijama. Nema druge nego da se zakona svi pridržavaju i da bespotrebne rasprave o njemu konačno prestanu. U potpunosti su u drugi plan prebačeni stvarni problemi građana, što odgovara samo vladajućim strukturama, ali građanima sigurno ne“, kazao je Nikšić i dodao kako SDP nastavlja sa predlaganjem rješenja tih problema.

“Nedavno smo imali Strateško planiranje na kome su doneseni zaključci da se kreće u iznalaženje zakonskih rješenja za povećanje minimalne plaće u FBiH, bolji položaj radnika, bolje zdravstvo i socijalu, kao i povećanje penzija. Rješenjem tih problema bi značajno smanjili i masovan odlazak građana iz Bosne i Hercegovine“, smatra Nikšić.

Na sastanku je bilo riječi i oko borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, a predsjednik SDP BiH je ambasadoru Nelsonu ponovio stav kako je ovo jedan od glavnih prioriteta u radu SDP-a.

“Svjedoci ste da su se već neki proces počeli odvijati u Kantonu Sarajevo po ovom pitanju, a naš cilj je da se to isto dešava i na ostalim nivoima vlasti. Nepojmljivo je da i dan danas na nivou FBiH nisu formirani specijalni odjeli za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. To je bio glavni cilj Vlade FBiH predvođene SDP-om, ali iako smo uspjeli izglasati setove zakona koji se bave ovom tematikom, oni se skoro sedam godina ne provode i ‘kisele’ se u ladici Vlade“, zaključio je Nikšić.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.