Premijer Federacije BiH

Nikšić: Nastavljamo zajedno raditi u interesu građana i države

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je jučer, nakon što je u Federalnom parlamentu usvojen Budžet Federacije BiH za 2024. godinu u iznosu od skoro 7,5 milijardi KM,  da se radi o najvećem budžetu u istoriji Federacije.

“Pokazuje nam da smo na dobrom putu i da sve veći broj zastupnika i delegata prepoznaje rad Vlade u interesu građana i države. Želim se još jednom, zahvaliti svima na odgovornom odnosu prema interesima građana i podršci Budžetu. Opet smo pokazali da razgovorom i iskrenim namjerama možemo pobijediti i prevazići sve blokade i opstrukcije.

Teško je izdvojiti neke stavke kao važnije, ali želim istaći da smo u Budžetu predvidjeli skoro 3 milijarde KM za isplatu penzija, što je povećanje u iznosu od 317,17 miliona KM.

Fond solidarnosti za naše zdravstveno najugroženije sugrađane na raspolaganju će imati 50 miliona KM, a nismo zaboravili uvećati podršku i za borce, socijalne kategorije i osobe sa invaliditetom. Prvi put su planirane desetine miliona KM za natalitetne politike i podršku mladim poput jednokratne pomoći u iznosu od 1.000 KM za svako novorođeno dijete, 130 miliona KM za pomoć porodicama sa djecom, 10 miliona za biomedicinski potpomognutu oplodnju. Nastavljamo i uvećavamo podršku razvoju domaće privrede, poljoprivrede, industrije, socijalnog i zdravstvenog sektora, te nižim nivoima vlasti i jačanju standarda građana.

Značajan dio novca predviđen je za infrastrukturne projekte, željeznički, drumski i avio saobraćaj, za sanaciju zdravstvenih ustanova i rekonstrukciju kulturne infrastrukture. Nećemo zapostaviti ni sportsku infrastrukturu i podršku našim uspješnim sportašima.

Ove godine otplaćujemo i najveću ratu vanjskog duga veću od 1,4 milijarde KM.

Zato je jako važno da održimo fiskalnu stabilnost budžeta zbog čega nas ubrzo očekuje set fiskalnih zakona smanjenje doprinosa, zakon o minimalnoj plati, fiskalizacija.

Nastavljamo zajedno raditi u interesu građana i države”, poručio je premijer Nikšić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.