Nikšić nakon sastanka sa Schmidtom: Za sada neće biti nametanja problematičnih odluka o Izbornom zakonu

Nakon sastanka lidera sedam parlamentarnih stranaka sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt) obratio se Nermin Nikšić, lider SDP-a, koji je potvrdio da Kristijan Šmit neće nametnuti izmjene Izbornog zakona koje će se ticati suštinskog dijela izmjena, nego samo tehničke izmjene Izbornog zakona.

– Mogu reći da sam zadovoljan činjenicom da ipak nećemo imati odluku visokog predstavnika koja će donijeti novu diskriminaciju i podjelu u BiH. Gospodin Šmit će se trenutno bazirati samo na zaštitu integriteta izbornog procesa, odnosno transparentnosti – rekao je Nikšić.

Istakao je da ono čime nije zadovoljan je da na sastanku nisu bili oni koji su kako on kaže najodgovorniji za trenutno stanje koje je u pitanju u odlukama Suda.

– To su lideri HDZ-a i SDA. Nije bio Dragan Čović niti Bakir Izetbegović – kazao je Nikšić tokom obraćanja.

Dodao je da nije zadovoljan činjenicom da što se do sada radilo je plod onoga što je Mostarski sporazum. Tvrdi da SDA bježi od tog sporazuma.

– Zadnji ustupak koji smo napravili kada je u pitanju Mostarski sporazum, to je Izborni zakon za Mostar koji je deblokirao izbore, a pokazao da nije dobar, na šta smo također ukazivali – tvrdi Nikšić.

Naime, mnogi su okaratkerisali Šmitov prijedlog kao onaj koji ide na ruku HDZ-u.

Osim izmjena Izbornog zakona BiH, Šmitovim odlukama bi se mijenjao i Ustav Federacije BiH.

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.