Nikšić: Nakon godina zastoja napokon smo se pomakli naprijed

U decembru 2022. godine, kratko nakon Općih izbora, Evropska unija je Bosni i Hercegovini dodijelila status kandidata. Ljudi su nam dali još jednu priliku. U proteklih 15 mjeseci uspjeli smo napraviti naredni korak i dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU. Nakon godina zastoja, napokon smo se pomakli naprijed i iskoristili pruženu ruku koju nam je tada EU dala – izjavio je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić povodom odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora Evropske unije s Bosnom i Hercegovinom.

U izjavu objavljenoj na društvenim mrežama Nikšić ističe kako je ovo velika stvar za sve naše građane te da ne krije koliko je ponosan i zahvalan svim partnerima za sve što su postigli u ovako kratkom periodu.

“Zahvalan sam svakoj zastupnici i zastupniku iz većine, ali i opozicije koji su svojim glasom podržali ispunjvanje naših obaveza. Ovo je rezultat zajedničkog rada i truda, kako po pitanju usvajanja zakona tako i lobiranja, ali i zalaganja brojnih prijatelja Bosne i Hercegovine, diplomata država članica EU. Njima, diplomatama, dokazanim prijateljima Bosne i Hercegovine posebno se zahvaljume na ustrajnoj i nepokolebljivoj podršci”, naglašava Nikšić.

Pred nama je, kako dodaje, težak zadatak u kojem sa koalicionim partnerima trebaju dogovoriti zakone i reforme oko kojih ne postoji saglasnosti i koje su bile uzrok višegodišnjih opstrukcija.

“Nadam se da će i ovaj podstrek od EU dodatno relaksirati naše odnose i omogućiti brže usvajanje zakona prema evropskim demokratskim standardima. Za prvu godinu dana smo uspjeli usvojiti zakone oko kojih su se godinama prelamala koplja. Pokazali smo da upornim razgovorom možemo savladati i najteže prepreke. Tako ćemo i nastaviti. Sigurno će biti dodatnih zahtjeva i uvjeta od strane EU, ali ne traže oni ništa od nas što mi i sami ne želimo i ne trebamo. Stvaranje ambijenta koji će omogućiti politički i ekonomski rast i razvoj Bosne i Hercegovinen naša je cilj. Do tog cilja ćemo uz savjetodavnu i finansijsku pomoć EU doći brže i lakše”, kazao je federalni premijer.

Dodaje kako mu je posebno važno to što su politikom razgovora umjesto svađa, ljudima vratili nadu da je u BiH moguć, ne suživot, već život.

“Drugačijim pristupom smo u dobroj mjeri spustili nacionalne tenzije, a natjecanje između entiteta, kantona i općina smo sa borbe oko toga ko će koga više uvrijediti, prebacili na borbu oko toga ko će uraditi više za građane. Osnažujemo pravnu državu kako niko ne bi bio iznad zakona, jačamo ekonomiju kako niko ne bi morao napuštati BiH „trbuhom za kruhom“, nudimo veću sigurnost kako bismo ljudima, skoro trideset godina nakon rata, napokon osigurali normalan život i omogućili im da predahnu od sukoba i straha. Nastavljamo dalje, sljedeći cilj je članstvo u EU”, izjavio je Nermin Nikšić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.