Nikšić-Mennuti: Značajan napredak u uspostavi posebnih odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala u FBiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastao se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa zamjenicom šefa misije u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji Deborah Mennuti.

Na sastanku su rezimirane poduzete aktivnosti na uspostavljanju posebnih odjela Vrhovnog suda i Tužilaštva Federacije BiH, s ciljem provođenja Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH.

Federalni premijer je i ovom prilikom ponovio čvrstu opredijeljenost aktuelne Vlade za borbu protiv korupcije, a što predstavlja, kako je kazao, jedan od dva prioritetna Vladina cilja. Podsjetio je da je upravo Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH donesen u njegovom prvom mandatu, 2014. godine.

– Naši ključni ciljevi su da što prije profunkcioniraju ova dva posebna odjela za suzbijanje korupcije i kriminala i da usvojimo reformske fiskalne zakone. Vlada Federacije će nastaviti pružati podršku s ciljem operacionalizacije ovih aktivnosti na kojima radi posebno formirana radna grupa – istakao je Nikšić.

Mennuti je izrazila zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima radne grupe, kao i partnerstvom s timom Vlade Federacije u procesu uspostave posebnih odjela.

– Od prošlog oktobra ostvaren je značajan napredak. Identificirane su lokacije za smještaj posebnih odjela i počeo je proces popunjavanja mjesta za sudije i tužioce – kazala je Mennuti.

Premijer Nikšić naglasio je da Vlada FBiH pruža punu podršku institucijama kako bi posebni odjeli što prije profunkcionirali.

– Svi smo na tom zadatku. U posljednje vrijeme vidimo dobru sinergiju između pravosuđa i Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom. Vlada FBiH će nastaviti podržavati sve aktivnosti kako bismo što prije dobili federalni USKOK – poručio je premijer Nikšić.

Današnjem sastanku prisustvovali su i predstavnici Ureda za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona (INL), te Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, kao i radne grupe formirane s ciljem provođenja aktivnosti ka uspostavi posebnih odjela Vrhovnog suda i Tužilaštva FBiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.