Premijer FBiH

Nikšić: Lično sam vrlo nestrpljiv da konačno radnicima povećamo plaće

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić još jednom je ponovio kako je Vlada FBiH odlučna da proces fisklanih reformi provede do kraja.

„Kao što sam već u nekoliko navrata kazao za to je potrebno stvoriti stabilne budžetske preduslove, jer, budžet ne smije da trpi. Kao ni penzije i zdravstveni sistem.

Lično sam vrlo nestrpljiv da konačno radnicima povećamo plate i poslodavcima stvorimo što bolji i konkurentniji ambijent.

Usredsređeni smo prije svega na radnike. To su ljudi koji grade naš ekonomski sistem od rata naovamo. Ništa mi ne namjeravamo raditi što nije naša dužnost i obaveza, čak dug prema njima.

Poslodavci trebaju državu da prihvate kao partnera. A za to je prevashodno potrebno da izađemo iz džungle parafiskalnih nameta kojih prema podacima u FBiH ima 3600 i oni drže naš ekonomski sistem zarobljenim. Država se kroz administraciju pretvorila u servis koji naplaćuje sve što joj padne na pamet. I dobro je što o tome govorimo.

Težimo da ponudimo konkretna rješenja, ali isto tako ne volim davati obećanja koja neću ispuniti. Bitno je shvatiti da svaku reformu pa tako i ovu, vrlo je teško i komplicirano provesti.

Ono što mogu obećati da jeste da će Vlada FBiH uvažavajući sve primjedbe koje smo dobili pripremiti objektivni Akcioni plan iz svoje nadležnosti za smanjenje neoporezivih i parafiskalnih davanja kako bi se unaprijedilo poslovno okruženje i smanjili troškovi privrednika.

Potrebna je hrabrost. Imamo je. Imamo domaći zadatak. Uradit ćemo ga. Sve će to na kraju biti dugoročna promjena odnosa države, radnika i kapitala. Radnici će htjeti ostati u BiH. Nastavljamo dalje“, naveo je Nikšić.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.