Nikšić: Kandidat Trojke će biti budući član Predsjedništva BiH

Predsjednik SDP-a, Nermin Nikšić gost u emisiji Polis govorio je o nekolicini društveno – političkih tema, a između ostalog osvrnuo se i na situaciju u BiH zbog naglog rasta cijena. Naime, evidentno je da se zbog agresije Rusije na Ukrajinu, rast cijena namirnica i energenata znatno odrazio na džep građana BiH, a očekuju se i dodatna poskupljenja. Ipak, postavlja se pitanje jesu li Vlade BiH mogle uraditi više i šta se može očekivati u narednim mjesecima.

Nikšić tvrdi kako Vlade nisu samo mogle, nego morale uraditi više. Nažalost, kako kaže, imamo Vijeće ministara koje ne radi apsolutno ništa. Svaka čast pojedincima, ističe predsjednik SDP-a, ali generalno rad i funkcionisanje Vijeća nije primjetno. Kako kaže, nije samo sadašnja situacija ona u kojoj se ne snalaze, nego se valja prisjetiti i migrantske krize kao primjera nefunkcionalnog djelovanja Vijeća ministara.

Kada se obrati pozornost na to kakve su kadrove pojedine političke partije poslale u Vijeće, onda je sasvim jasno da baš nemaju namjeru da se ozbiljno bave svojim poslom, pojašnjava Nikšić.

Istaknuo je kako su puno veće nadležnosti kada je u pitanju ovo djelovanje na entitetskim vladama – koje kako kaže, također nisu pokazale pretjerani entuzijazam. Razlog tome nisu nikakve ekonomske mjere, ni potezi koje su Vlade učinile, nego upravo zbog inflacije i rasta cijena imaju enormna punjenja budžeta.  Na glavno pitanje, ima li dovoljno novca u federalnom budžetu, Nikšić tvrdi kako novca ima sasvim dovoljno, odnosno da “ne znaju šta će s njim”. Međutim, korijenski problem je što se Vlade ne bave prioritetnim pitanjima u državi, zaključuje Nikšić.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je na TVSA govorio i o mogućem zajedničkom kandidatu opozicije za člana Predsjedništva BiH.

On je rekao da Trojka funkcioniše korektno, da se razgovara o svemu i da sve probleme stavljaju na stol.

– Sva imena su na stolu, razgovara se potpuno otvoreno bez ikakve zadrške. I ono što je važno, stvorena je atmosfera. Trojka najbliže surađuje i jako je važno da imamo jednog zajedničkog kandidata s aspekta poruke.

Međutim, ono što je također važno reći javnosti – to neće biti samo kandidat Trojke. Mi ne samo unutar Trojke, razgovaramo sa drugim subjektima unutar BiH, našim partnerima u USK iz NES-a, sa PDA, sa gospodinom Kasumovićem, sa SBB-om naravno.

I kad dođemo do tog imena, to ime bi trebalo da bude kandidat svih opozicionih partija, jednog velikog bloka koji želi da se suprotstavi trenutnoj vladavini SDA, HDZ-a i SNSD-a – rekao je Nikšić.

Govoreći o polemikama između pojedinih članova Trojke na društvenim mrežama, Nikšić je odgovorio:

“Veliki broj partija, imaju veliki broj ljudi i svako ima pravo na svoj stav. I naravno da nismo ludi da mislimo da, ko god bude taj kandidat, da će svi biti presretni. Važno je da u donošenju odluke osigurate ambijent u kojem će svako imati pravo na svoj stav i mišljenje. Kad se donese odluka, onda ima da se poštuje.”

S obzirom da se u medijima spominjalo ime Denisa Bećirovića, pitanje je bilo je li on jedan od potencijalnih kandidata.

– Naravno da jeste. Ne jedan od potencijalnih, najozbiljniji kandidat. Ali ponavljam razgovori su u toku, čim budemo imali i nije fer da ja ovdje sad guram Denisa, ložim, ispada … dakle Denis je sigurno potencijalno najozbiljniji kandidat kada je u pitanju SDP, ali i ovi drugi. Ali odluka nije donesena, razgovaramo svi zajedno, ozbiljni smo ljudi, pričamo oči u oči. Kad dođemo do tog stava, do tog imena, to će biti budući član Predsjedništva BiH.

Na pitanje da li je i on jedan od potencijalnih kandidata, Nikšić je odgovorio:

– Naravno. Mi u SDP-u imamo neke svoje procedure kada su u pitanju kandidature. I proveli smo najšire moguće kandidiranje kroz organizaciju. Ne samo ja, bilo je još imena ali bilo je i moje ime.

Na linku ispod možete pogledati cjelokupno gostovanje.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.