Nikšić: Jesu li moju kćerku prijavili u Švicarskoj da glasa za SDA, Mijatović: Obavještajne službe uključene u krađu izbora

Podaci koje smo dobili od naših organizacija i sa terena govore da će i ovaj izborni proces biti jedan u nizu opterećenih nezakonitostima, poručio je danas u Sarajevu predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, na konferenciji za novinare o novom izbornom inžinjeringu.

“Želim jasno reći da sam i ja kao zastupnik SDP-a BiH u Državnom parlamentu glasao za novi saziv Centralne izborne komisije BiH, očekujući da će se oni uhvatitit u koštac s nepravilnostima i nezakonitostima u izbornim procesima.

Dobili smo uvjeravanje da će CIK raditi na uspostavljanju elektronskog sistema i videonadzora”, dodaje Nikšić i napominje da je danas očito da CIK ili nema snage, ili nije uspio da se izbori s tim.

Kako kaže u četvrtak je objavljena odluka o biračkom spisku birača koji će glasati izvan BiH.

“Ogroman broj birača izvan BiH nije uopće znao da je birački spisak objavljen, a rok od 48 sati je kratak i tako zloupotrebe prođu. Očekujemo da CIK produži rok ako i oni nisu dio svih malverzacija. Očito je da su vladajući postali svjensi kako će sve teže krasti na biračkim mjestima, pa su našli novu taktiku fiktivne registracije birača izvan BiH. Primjetno je da je posebno veliki broj registrovanih birača u Srbiji i Hrvatskoj”, ističe predsjednik SDP-a.

Podsjeća da su se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Hrvatske hvalili pobjedama u općinama u BiH, pa sada vraćaju uslugu a nije isključeno da nakon posjete Zagrebu u tome učestvuje i Bakir Izetbegović.

“Želim ukazati da je odredbom člana 3.6 CIK BiH odgovoran za ažuriranje i integritet Centralnog biračkog spiska. Ne mogu se ponašati na način pošaljite nepravilnosti a mi ćemo obavijestiti Tužilaštvo”, kaže Nikšić.

Nikšić ističe da podaci onih koji prolaze obuke u atoškolama budu zloupotrijebljeni.

“Ako o svemu šuti OSA, SIPA, CIK, šta drugo pomisliti nego da se sve radi da i ovaj izborni ciklus bude opterećen zloupotrebama.

Iznio je svoj lični primjer.

“Kćerka nije znala da je objavljen spisak i da treba prijaviti. Prijavljena je u Njemačkoj, a na CIK-u je objavljeno da uredno može glasati u Švicarskoj. Dok je prijavljivala pronašla je da je još prijavljena u Konjicu. Baš me zanima ko će glasati za SDA u ime nje, jer SDP ne radi te malverzacije”, poručuje Komšić.

Potpredsjednik SDP-a BIH Vojin Mijatović nadovezao se na priču o Nikšićevoj kćerki kazavši da u svakoj demokratiji to predstavlja ozbiljan problem.

“S oduševljenjem smo dočekali da je povećan broj za glasanje izvan BiH, a onda smo doživjeli šok. Najviše je prijavljenih iz Hrvatske i Srbije. Nema dileme da je ovo atak na suverenitet i integritet BiH. U Banja Luci je broj povećan sa 1400 na skoro 3000”, ističe Mijatović.

Među onima koji žive u Banja Luci, a prijavljeni su u Srbiji su poznate osobe, doktori, medijski radnici…, pa i sin pokojnog potpredsjednika SDP-a Slobodana Popovića.

Mijatović je kazao da se slične stvari dešavaju u Tesliću, Livnu…

“Pozivamo CIK da hitno produže rok za žalbe i podnesu ostavke. Očigledno nema više HDZ-a i SNSD-a u CIK-u i pitam javno ko sada krade”, poručio je Mijatović.

Pozvao je Tužilaštvo, SIPA-u, a posebno OSA-u s napomenom da u Banja Luci ima oko 300 glasača za glasanje u inostranstvu s prijavom u Okučanima.

“Zna se da glasački listići dođu u poštu, ne napuštaju poštu, a tih ljudi nema u Okučanima. Postavlja se pitanje jesu li izboriu legitimni danas, s obzirom da SNSD, HDZ i SDA imaju već 40 hiljada glasova. Pitam ostale stranke zašto ćute svi”, poručio je Mijatović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu