Nikšić i Lakić razgovarali s gradonačelnikom Lugavićem o ključnim projektima za Tuzlu

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić  boravili su jučer u Tuzli. Na sastanku koji su federalni premijer i ministar održali sa gradonačelnikom Tuzle Zijadom Lugavićem razgovarano je o projektima koje će biti realizirani u ovoj godini uz pomoć Vlade Federacije BiH.

Premjer Nikšić je kazao da su razgovarali o velikom broju projekata, te da su se najviše fokusirali na magistralni vrelovod, koji je veoma značajan za širenje mreže toplifikacije i grijanja Tuzle, a za koji je Vlada u Budžetu FBiH izdvojila 10 miliona KM.

“Ostali projekti koji se  tiču vodosnabdijevanja i putne infrastrukture su u Budžetu prikazani kao ukupne sume. Za apliciranje je potrebno izraditi projekt”, pojasnio je Nikšić.

Premijer je dodao da su u Budžetu FBiH izdvojene samo dvije stavke po nazivu, a to su vrelovod u Tuzli i bazen u Mostaru.

Govoreći o putnoj deblokadi u Tuzli, premijer Nikšić je kazao da razumije nezadovoljstvo građana, te je podsjetio da je u prvom mandatu počeo uređivati to pitanje, ali da su građani povjerenje dali nekim drugim strankama.

“Pokušavat ćemo da napravimo nove rezultate, želja nam je da napravimo ekspanziju investicija u javne saobraćajnice”, kazao je premijer Nikšić.

Ministar Lakić je kazao da su za projekt magistralnog vrelovoda već pozicionirana sredstva u budžetu.

“Kompletan projekt je procijenjen na 80 miliona KM. Prva faza je oko 1,8 kilometara za što je potrebno manje od 20 miliona, od čega je Vlada FBiH osigurala pola. Od drugih izvora ćemo očekivati sredstva kako bi se završila prva faza projekta”, kazao je ministar.

Federalni ministar je dodao da je potrebno izraditi utrošak sredstava, nakon čega započinju realizaciju projekta.

Gradonačelnik Lugavić je kazao da se razgovaralo i o brojnim projektime za koje će aplicirati za finansiranje iz sredstava Budžeta FBiH.

“To je daljnji nastavak širenja mreže toplifikacije, produžetak južne saobraćajnice i izgradnja nekoliko kružnih tokova, te izgradnja i proširenje vodovodne mreže na visinske zone, odnosno na mjesta koja nemaju vodu”, istakao je gradonačelnik Lugavić.

Gradonačelnik Tuzle je rekao da je razgovarano i o početku eksproprijacije za izgradnju autoputa Tuzla – Brčko – Orašje, gdje su osigurana  sredstva, te da će ove godine početi s tim.

“Tuzla će uskoro dobiti prve metre autoputa“, kazao je Lugavić, koji je zahvalio Vladi FBiH na podršci koju su do sada davali i koju će davati u budućem periodu, posebno na najznačajnijim projektima za građane.

Ministar Lakić je ovom prilikom izjavio i da će Rudniku mrkog uglja “Banovići vjerovatno treći mjesec zaredom imati pozitivno poslovanje, te je izrazio nadu da će nakon polovine tekuće godine rudnik biti mnogo stabilniji nego što je bio polovinom prošle godine. Ministar je najavio saniranje finansijskih dugova i tehnološko opremanje, prenijela je Federalna novinska agencija.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.