Sastanak

Nikšić i Krajina s Heemskerkom

Svjetska banka nastoji pomoći u saniranju posljedica poplava u BiH koliko god može.

Slika

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar financija Ante Krajina danas su, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, s izvršnim direktorom Svjetske banke Frankom Heemskerkom razgovarali, uz ostalo, o aktivnostima s ciljem što bržeg oporavka od posljedica katastrofalnih poplava u BiH.

Ocijenivši prošlomjesečne poplave kao veliku tragediju za našu zemlju, Heemskerk je kazao da Svjetska banka nastoji pomoći u saniranju posljedica koliko god može. Uz ovu institucionalnu, pomoć za Bosnu i Hercegovinu  prikupljaju i uposlenici Svjetske banke. Uz to, Svjetska banka će se aktivno uključiti u rad skorašnje donatorske konferencije za Bosnu i Hercegovinu.

Osim što se treba izboriti s posljedicama prirodne nesreće, naša zemlja, ocijenio je, mora raditi na prevenciji ovakvih događaja u budućnosti.

Federalni premijer je kazao da je zbog katastrofe u Federaciji BiH više od 30.000 raseljenih. Srušeno je 2.000, a oštećeno 16.000 objekata, a 25.000 ljudi je ostalo bez radnog mjesta. Ogromne štete pretrpjela je i poljoprivreda.

– U oblasti transporta štete su oko 300.000.000 konvertibilnih maraka. Ipak, mi smo prvi u regionu nakon poplava uspjeli uspostaviti željeznički promet i tako ublažiti posljedice po ukupnu ekonomiju – kazao je Nikšić.

Sugovornici su ocijenili kako obnovu treba provesti što brže, a ona pruža mogućnost i za novi ekonomski razvoj.

Premijer Nikšić i ministar Krajina su, također, gosta upoznali i s nekim od najbitnijih projekata Vlade FBiH u ovom mandatu. Među njima su stabilizacija mirovinskog fonda, više od 100 novoizgrađenih kilometara autoceste na Koridoru Vc, set antikorupcijskih zakona, kao i smanjenje javne potrošnje na razinu iz 2008. godine.

Predstoje znatne investicije u elektroenergetski sektor vrijedne milijardu eura – novi blok Termoelektrane Tuzla, vjetroelektrane u Podveležju i Hidroelektrana “Vranduk”.

Nikšić i Krajina izrazili su zadovoljstvo i zahvalnost na odličnoj suradnji sa Svjetskom bankom, kao institucijom koja je jedan od najvećih financijera postratne obnove u Bosni i Hercegovini i koja, uz druge projekte, pruža i veliku pomoć u provedbi regulatorne reforme u našoj zemlji.

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.