Sarajevo

Nikšić i Domu naroda predočio informaciju o posljedicama prirodne nesreće

Vlada je već sedmi dan u stalnom zasjedanju te smo donijeli niz odluka, zaključaka i proveli veliki broj akcija. Donesene su ključne odluke, ostvarena intenzivna saradnja s Civilnom zaštitom na aktivnostima izmještanja neposredno ugroženih, izvršeno je mobiliziranje i dostavljanje materijalno-tehničkih resursa u krizna područja

Slika

Federalni premijer Nermin Nikšić, koji je od prvih dana prirodne nesreće u Bosni i Hercegovini obilazio ugrožena područja sa saradnicima, danas je na vanrednoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu, kao i jučer poslanicima Predstavničkog doma, predočio delegatima informaciju o stanju na poplavljenim područjima te mjerama koje je u međuvremenu poduzela Federalna vlada.

Zbog nepodoge, najveće otkad seže pamćenje, kako je naveo, premijer je izrazio sućut porodicama što su izgubile svoje najdraže. 

Što se tiče vodostaja riječnih tokova u FBiH, najgore je iza nas, ocijenio je Nikšić, međutim, razmjere ljudskih nesreća su neizmjerne. 

– Građani su pokazali nevjerovatan nivo solidarnosti, organizovanosti, spremnosti na odricanje i pomoć.
Vlada je već sedmi dan u stalnom zasjedanju te smo donijeli niz odluka, zaključaka i proveli veliki broj akcija. Donesene su ključne odluke, ostvarena intenzivna saradnja s Civilnom zaštitom na aktivnostima izmještanja neposredno ugroženih, izvršeno je mobiliziranje i dostavljanje materijalno-tehničkih resursa u krizna područja – kazao je između ostalog premijer.
Podsjetio je na Vladino proglašenje stanja prirodne nesreće u FBiH i donošenje odluke o zamrzavanju cijena, propisivanje mjera neposredne kontrole cijena i intenziviranja kontrole od inspekcija i policije.

Otvoren je broj za prijave na koji građani mogu obavijestiti o pojavama neopravdanog povećanja cijena i zloupotreba, što se prosljeđuje nadležnim organima, te su otvoreni donatorski računi i pokrenuto osnivanje fonda za pomoć nastradalim. 

Upućena je inicijativa Vijeću ministara BiH i Upravi za indirektno oporezivanje da osiguraju skraćene procedure pregleda i uvoza materijala za pomoć, prehrambenih artikala i vode, naveo je također Nikšić.

Od mjera koje je preduzela Vlada, naveo je i da su zaduženi Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo te Federalni agromediteranski zavod Mostar da u saradnji s Federalnom upravom za inspekcijske poslove i kantonalnim i općinskim organima intenziviraju ispitivanje uzoraka proizvoda na poplavljenim kulturama te mikrobiološku i fizikalno-hemijsku analizu. Naređeno je odgovarajućem ministarstvu da ubrza proceduru izdavanja okolinskih dozvola radi stavljanja u funkciju spalionica za uništavanje animalnog otpada na ugroženim područjima. 

Izrađen je program u Federalnom zavodu za angažiranje 2.000 nezaposlenih u akcijama čišćenja i saniranja šteta a prioritetno veterinarske, epidemiološke, geodezijske i drugih struka.

Federalna direkcija za robne rezerve stavila je na raspolaganje potrebne zalihe, ćebad, gorivo, vreće za spavanje, uspostavljen je sistem koordiniranja prihvata pomoći koju građani i pravne osobe dostavljaju kao pomoć nastradalim, formirani caal centar, krizni štab i mobilni timovi za praćenje zdravstveno-epidemiološke situacije, naveo je premijer.

Federalna vlada je u novonastaloj situaciji koja je pogodila Federaciju utvrdila rebalans ovogodišnjeg entitetskog budžeta u pokušaju da osigura interventni novac što prije.

– To je samo kap u moru potrebnih resursa koje  ćemo morati obezbijediti za saniranje posljedica – riječi su premijera Nikšića.

Urgentne aktuelne potrebe na ugroženim područjima su zbrinjavanje animalnog otpada, leševa životinja, aktiviranje pumpi za mulj, isušivača, angažman volontera za čišćenje terena i sistematska dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija.

Već dva dana se leševi životinja intenzivno prevoze u Inđiju, u Srbiju, u toku su pregovori s Hrvatskom, a dat je nalog za aktiviranje dviju spalionica na području BiH, kazao je Nikšić.

Na magistalnim cestama i željeznicama, kao i u energetskom sektoru, štete se mjere desecima miliona KM, dok još nema procjena potrebnih troškova za sanaciju školskih objekata, bolnica i drugih javnih zgrada. Deseci hiljada kuća i stanova su uništeni, dok će se poljoprivredne štete mjeriti desecima miliona KM.

Apsolutno je prioritet uspostava putnih komunikacija.

– Značajan dio preduzeća i proizvodnih pogona je potpuno ili djelimično uništen. Mi ćemo u saradni sa Svjetskom bankom uraditi brzo procjenu štete, tim je već počeo s radom a preliminarni rezultati bit će najdalje do 4. juna – kazao je premijer FBiH. 

Rekao je i da je planirana velika međunarodna donatorska konferencija za pomoć Bosni i Hercegovini jer iz inozemstva trenutno postoji interesovanje za pomoć, ali takva zainteresiranost sigurno neće dugo trajati. 

– U pripremi smo za osnivanje fonda za saniranje i obnovu koji će se finansirati primarno donacijama, domaćim i stranim, za šta postoji interes – rekao je Nermin Nikšić.

Premijer je izrazio nadu da će Dom naroda, kao i jučer poslanici Predstavničkog doma, odobriti Vladi predloženi rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH, uvjetovan i vanrednim prilikama zbog katastrofalne poplave.

Naročito je pohvalio angažman studenata koji su ovih dana dobrovoljno pohrlili na čišćenje terena nakon plavljenja.

I mediji u ovom trenutku treba da budu servis građana više nego ikad, kazao je premijer.

Na koncu je pozvao na aktiviranje svih resursa kojima raspolaže Federacija kako bi se što prije sanirale posljedice nesreće.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.