Nikšić i Dizdar razgovarali sa Durakovićem i Duratovićem: Podrška povratnicima u vrhu prioriteta Vlade FBiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar sastali su se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa potpredsjednikom Republike Srpske Ćamilom Durakovićem i potpredsjednikom Narodne skupštine RS Mirsadom Duratovićem. Teme razgovora odnosile su se na aktuelnu sigurnosnu situaciju u povratničkim zajednicama, te konkretnu podršku Federalne vlade održivom povratku.

Premijer Nikšić i ministar Dizdar su poručili da je podrška Vlade i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica povratničkoj populaciji u vrhu prioriteta.

Federalni premijer potcrtao je zalaganje za sistemsko rješavanje problema s kojima se ova  populacija suočava, sprečavanje i procesuiranje odgovornih za narušavanje sigurnosti, kao i za pravdenu podršku usklađenu sa stvarnim potrebama i prioritetima, a koja se iz federalnog budžeta usmjerava putem Federalnog ministarstva.

Ministar Dizdar među projektima koje putem javnih poziva realizira Federalno ministarstvo istakao je podršku zapošljavanju povratnika u organima javne uprave, javnim ustanovama i javnim preduzećima. U toku je i provedba programa pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad sa ili bez zasnivanja radnog odnosa povratnika sa visokom stručnom spremom. Ministarstvo provodi i programe sufinansiranja troškova prijevoza učenicima srednjih škola, finansijske podrške porodiljama povratnicama, te podrške investicijskim projekatima iseljeništva u povratničkim sredinama, kao i nevladinim udruženjima i memorijanlnim centrima.

Duraković i Duratović, također, su istakli značaj finansiranja projekata kojima Vlada FBiH pruža direktnu podršku povratničkim porodicama, obnovi njihovih domova, zapošljavanju i drugim poticajnim mjerama, a koje doprinose održivosti povratka na prostoru RS.

Ministar Dizdar je naglasio da se kreiraju novi program podrške koji će u narednom periodu biti usmjeravani u poticajne svrhe poljoprivrednicima, finansijsku pomoć povratničkim porodicama sa više djece, stipendiranje i pomoć u školovanju učenika, kao i u značajno subvencioniranje plata povratnika koji budu zaposleni u institucije javne uprave.

Federalni premijer također je pozvao Durakovića i Duratovića da se u svakom trenutku obrate sa prioritetnim prijedlozima kako bi podrška i pomoć zajednicama gdje je ostvaren povratak bila usmjerena na najefikasniji način.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.