Nikšić i Dizdar razgovarali sa Durakovićem i Duratovićem: Podrška povratnicima u vrhu prioriteta Vlade FBiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar sastali su se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa potpredsjednikom Republike Srpske Ćamilom Durakovićem i potpredsjednikom Narodne skupštine RS Mirsadom Duratovićem. Teme razgovora odnosile su se na aktuelnu sigurnosnu situaciju u povratničkim zajednicama, te konkretnu podršku Federalne vlade održivom povratku.

Premijer Nikšić i ministar Dizdar su poručili da je podrška Vlade i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica povratničkoj populaciji u vrhu prioriteta.

Federalni premijer potcrtao je zalaganje za sistemsko rješavanje problema s kojima se ova  populacija suočava, sprečavanje i procesuiranje odgovornih za narušavanje sigurnosti, kao i za pravdenu podršku usklađenu sa stvarnim potrebama i prioritetima, a koja se iz federalnog budžeta usmjerava putem Federalnog ministarstva.

Ministar Dizdar među projektima koje putem javnih poziva realizira Federalno ministarstvo istakao je podršku zapošljavanju povratnika u organima javne uprave, javnim ustanovama i javnim preduzećima. U toku je i provedba programa pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad sa ili bez zasnivanja radnog odnosa povratnika sa visokom stručnom spremom. Ministarstvo provodi i programe sufinansiranja troškova prijevoza učenicima srednjih škola, finansijske podrške porodiljama povratnicama, te podrške investicijskim projekatima iseljeništva u povratničkim sredinama, kao i nevladinim udruženjima i memorijanlnim centrima.

Duraković i Duratović, također, su istakli značaj finansiranja projekata kojima Vlada FBiH pruža direktnu podršku povratničkim porodicama, obnovi njihovih domova, zapošljavanju i drugim poticajnim mjerama, a koje doprinose održivosti povratka na prostoru RS.

Ministar Dizdar je naglasio da se kreiraju novi program podrške koji će u narednom periodu biti usmjeravani u poticajne svrhe poljoprivrednicima, finansijsku pomoć povratničkim porodicama sa više djece, stipendiranje i pomoć u školovanju učenika, kao i u značajno subvencioniranje plata povratnika koji budu zaposleni u institucije javne uprave.

Federalni premijer također je pozvao Durakovića i Duratovića da se u svakom trenutku obrate sa prioritetnim prijedlozima kako bi podrška i pomoć zajednicama gdje je ostvaren povratak bila usmjerena na najefikasniji način.