Nikšić i direktorica Ureda EBRD-a u BiH razgovarali o infrastrukturnim projektima i reformskim procesima

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastao se jučer u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa direktoricom Ureda EBRD-a u BiH Manuleom Naessl.

Fokus razgovora bio je na infrastrukturnim i projektima obnovljivih izvora energije, te javnih investicija, kao i reformskim planovima Vlade Federacije BiH, a kojima podršku može pružiti i EBRD.

Tokom susreta naglasak je stavljen na realizaciju izgradnje autoputa kroz Federaciju BiH na Koridoru Vc, kao što je dionica Poprikuše-Nemila, a među prioritetnim je istaknut i projekt izgradnje tunela Prenj.

Poseban osvrt dat je na ubrzanje izgradnje postojećih dionica, te zatvaranje finansijske konstrukcije i na preostalim dionicama autoputa.

Sastanak je bio posvećen i projektima iz oblasti energetike u koje je uključen EBRD, kao što je izgradnja buduće solarne elektrane u Gračanici, a istaknuta je i važnost podrške planovima pravedne tranzicije ka obnovljivim izvorima energije. Također, ovom prilikom razgovarano je i o podršci prioritetnim investicijskim projektima u Federaciji BiH koji uključuju putnu, željezničku i energetsku infrastrukturu.