Nikšić: Federalna vlada će zakonskom regulativom nastojati podržati daljnji rast općine Novi Travnik

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić  i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, posjetili su u petak općinu Novi Travnik, gdje su sa načelnikom Stjepanom Dujom razgovarali o rezultatima koje je ova lokalna zajednica zabilježila u posljednjih nekoliko godina, kao i o problemima i izazovima s kojima se suočava.

Premijer Nikšić, kojeg je načelnik Dujo informirao da je u zadnje dvije godine općinski budžet povećan sa sedam na 25 miliona KM, kazao je da će Federalna vlada zakonskom regulativom nastojati podržati daljnji rast.

“Moram reći da sam impresioniran i čestitam i ovako javno načelniku. Budžet je podignut sa sedam na 25 miliona KM. Samo oni koji rade mogu znati koliko je iza toga truda, rada, odricanja, razgovora, dogovora, privlačenje investicija da ljudi prepoznaju lokalnu sredinu kao pogodnu za investiranje. Najveći problem je problem poslovne zone. Objektivni problem u BiH je blokada prometa zemljištem koje je u državnom vlasništvu. Iskreno se nadam da ćemo što je prije moguće doći do zakona o državnoj imovini, ako ne, onda da ćemo dobivanjem zelenog svjetla za otvaranje pregovora sa EU ući u proces gdje ćemo morati donositi zakone koji su u skladu s evropskim standardima”, kazao je premijer Nikšić.

Dodao je da se moraju tražiti načini kako da se problemi riješe.

“Naravno, ne možemo i ne smijemo mijenjati titulara vlasništva dok ne dođemo u fazu da imamo zakon koji će to regulirati, ali trebamo tražiti načina kako da odblokiramo život, kako stvoriti pretpostavke da lokalne sredine mogu omogućiti investitorima da grade objekte, otvaraju nova radna mjesta i privlače investicije. U konačnici, da naši građani osjete taj boljitak”, kazao je federalni premijer.

Načelnik Dujo istakao je da je Novi Travnik ovih dana u žiži javnosti s obzirom na rast budžeta.

“Općinu smo pretvorili u veliko gradilište. Posjet delegacije Vlade je pokazatelj dobre priče i pozitivnih koraka. Današnji posjet jeste i poruka Novom Travniku da ćemo, za sve projekte koji su kvalitetno izvršeni, ali i one koje ćemo ponovno aplicirati, da imati potporu Vlade FBiH”, rekao je Dujo.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.