Nikšić: Djeca oboljela od cistične fibroze ne mogu čekati, sredstva će biti doznačena Zavodu u narednih par dana

Potpuno smo svjesni težine situacije u kojoj se nalaze djeca oboljela od cistične fibroze, a sa njima i njihovi roditelji te hitnosti nabavke lijeka, naglašava Nermin Nikšić.

“Djeca ne mogu čekati. U tom smislu učinili smo sve što od možemo kako bismo lijek što prije nabavili. Sredstava će biti doznačena Zavodu u narednih par dana.

Znamo i mi i roditelji da je to tek prvi dio rješenja. Teži dio, onaj sistemski je nešto na što se moramo fokusirati”, ističe premijer Federacije Bosne i Hercegovine.

Različit tretman

Dodaje da rijetke bolesti moraju, ova situacija je to još jednom pokazala, biti zakonski zasebno uređene i to na federalnom nivou.

“Ustavno uređenje po kojem je zdravstvo u podijeljenoj nadležnosti teško ćemo promijeniti, ali smo potpuno svjesni, ovo je samo još jedna potvrda, koliko je to nepravedno te nije dobro isključivo za pacijente i oboljele građane, jer zavisno od ekonomske moći kantona pacijenti imaju različit tretman”, smatra predsjednik SDP-a.

Samim time su oboljeli često diskriminirani, dodaje Nikšić.

Manjkavost sistema

“Smatram da je vrlo važno da Vlada FBiH pokazuje senzibilitet i ogromnu volju da nađemo rješenje. Cijenim razumijevanje i volju za saradnjom i međusobnom pomoći na tom putu, roditelja i Udruženja.

Teško je brinuti o oboljeloj djeci i pokušavati naći opravdanje za procedure i manjkavosti sistema.

Ti roditelji su zajedno sa svojom djecom istinski heroji. Sve što uspijemo uraditi da koliko toliko, a nadam se i u potpunosti pomognemo i olakšamo im, bit će sasvim sigurno naša moralna i ljudska pobjeda i na kraju krajeva naša dužnost.

Oboljela djeca nisu socijalni slučaj, već ravnopravni dio društva kojima smo dužni obezbijediti potrebnu pomoć i njegu”, poručio je Nikšić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.