Nikšić: Da li je tačno da je dan nakon kupoprodaje ASA banka prodala obveznice Federacije, dio ili cijeli iznos, koji je bio u posjedu Sberbank BH?

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH postavio sam pitanje vezano za kupoprodajni ugovor poslovnica Sberbanke u BiH.

Svjedoci smo da je zbog agresije Rusije na Ukrajinu i ekonomskih sankcija koje su izrečene od strane, nikad jedinstvenije, međunarodne zajednice pod udar došao bankarski sektor u vlasništvu ili u vezi s Ruskom Federacijom… pohvalno je da su naše vlasti reagirale kako bi zaštitile klijente i uopšte zaštitili financijske tokove u Bosni i Hercegovini…

Bili smo u prilici iz medija saznati kako su Entitetske agencije za bankarstvo preuzele upravljanje Sberbankom u BiH 27. februara 2022. godine.

Na isti način smo saznali da je već 01. marta ASA Banka kupila Sberbank BH u Federaciji BiH, a 02. marta Nova banka, u vlasništvu kompanije MG Mind iz Mrkonjić Grada, kupila je Sberbanku Banjaluka.

Na samom početku želim nedvosmisleno istaći kako potpuno podržavam pristup entitetskih agencija za bankarstvo koje idu u pravcu jačanja domaćeg bankarskog sektora. Naravno to ni na koji način ne znači da podržavam potpuno odsustvo transparentnosti i eventualne nezakonitosti koje su iz ovako ekspresnog postupka mogle proizaći. Također, želio bih jasno istaći kako potpuno podržavam pristup entitetskih agencija za bankarstvo koje idu u pravcu jačanja domaćeg bankarskog sektora.

Želja mi je da rasvijetlimo kompletan postupak koji je do sada bio obavijen velom tajne i samim tim baca sumnju na postupak kupoprodaje. Svjestan sam ja ograničene nadležnosti Vijeća ministara i ne očekujem da mi danas date odgovor, ali bih volio da se uključite i zatražite punu informaciju.

Danas ipak želim postaviti neka pitanja predsjedavajućem Vijeća ministara, entitetskim vladama i agencijama za bankarstvo.
Naravno da ključno pitanje koje sam dostavio u pisanoj formi ide prema entitetskim vladama i agencijama za bankarstvo…
Prvo što od njih tražim je da me izvijeste ko je donio odluku o prodaji i kome je uplaćen novac za kupovinu?

Od entitetskih Agencija za bankarstvo Federacije BiH tražim punu informaciju u kojem postupku i kako su došli do kupca i zašto je to bilo toliko hitno kad su već bili preuzeli upravljanje nad Sberbank BH i Sberbank Banja Luka?

Posebno želim odgovor od federalne Vlade i Agencije za bankarstvo da li je u opciji uopšte bila UNION banka kao banka u većinskom vlasništvu Federacije, ako jeste zašto je eliminirana, ako nije zašto nije, te koja je kupoprodajna cijena postignuta?

Posebno me interesira da mi Vlada i Agencija odgovore da li je tačno da je dan nakon kupoprodaje ASA banka prodala obveznice Federacije, dio ili cijeli iznos, koji joj je bio u posjedu Sberbank BH, te da je jedan dio tih obveznica kupila UNION banka koja je u većinskom vlasništvu Federacije?

Ako je to tačno da li je taj iznos približan iznosu cijene koju je ASA banka platila za kupovinu Sberbank BH, navodno su iznosi 14,5 i 15 miliona KM, što bi praktično značilo da je Sberbanka kupljena vlastitim novcem uloženim u federalne obveznice?

Kad je već došlo do kupoprodaje zašto Vlada nije tražila da UNION banka, kao banka u njenom većinskom vlasništvu, kupi Sberbank BH te tako praktično za iznos od 14,5 miliona koliko je navodno platila za dio obveznica postane vlasnik 50 miliona obveznica Federacije koliko je bilo u posjedu Sberbank BH?

Očekujem da dobijem precizne odgovore jer u traženim podacima ne bi smjelo biti ništa što ne može biti dostupno državnim poslanicima i javnosti.
Ukoliko za nešto smatrate da ima stepen tajnosti, molim vas da to označite.

Naravno da ne prihvatam argument koji su u Vladi dali nekim novinarima koji su se raspitivali da ne talasaju jer su to od nas tražili stranci. Iz korektnosti prema diplomatskom koru neću reći iza kojih su se diplomata krili.

Jer ne mislim da je to tačno, a u konačnici i da je tačno mislim da niko nema pravo tražiti da kršimo zakone iz bilo kojeg razloga…

Svakako očekujem da se u ispitivanje zakonitosti postupka kupoprodaje uključe i nadležna policijska i pravosudna tijela kako bi se utvrdila istina i skinula sumnja ukoliko je sve zakonito, odnosno poduzele odgovarajuće mjere ukoliko se pokaže da to nije bio slučaj.