Sarajevo

Nikšić će zatražiti mišljenje Ustavnog suda FBiH o Budimirovom razrješenju ministra finansija

Premijer smatra ništavnom, nezakonitom i neustavnom Budimirovu odluku o razrješenju ministra Krajine, za kojeg inače kaže da je radio korektno, prvenstveno u interesu građana FBiH.

Slika

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da će od Ustavog suda FBiH zatražiti mišljenje, odnosno da će pokrenuti postupak za ocjenu odluke kojom je predsjednik FBiH Živko Budimir razriješio proteklog petka federalnog ministra finansija Antu Krajinu.

Pošto na odluku Ustavnog suda treba pričekati, a razrješenjem ministra finansija postaju nemoguće isplate iz federalnog budžeta, Nikšić je za srijedu, 8. januara, najavio hitnu vanrednu sjednicu Federalne vlade na kojoj će, kaže, predložiti privremene mjere za prevazilaženje tog problema.

Ne želi govoriti koje to mjere mogu biti dok ih ne predoči prvo članovima Vlade.

Isplata decembraskih penzija u FBiH nije ugrožena i pored razrješenja ministra finansija jer je Fondu PIO proslijeđena odgovarajuća novčana tranša prije Nove godine, rekao je Nikšić. Međutim, ako se nešto ne poduzme, dodaje on, ugrožena je isplata svih drugih budžetskih davanja – invalidnina, poticaja, plaća budžetskim korisnicima i drugih isplata jer je po Zakonu o izvršenju budžeta isključivo ministar finansija prvi potpisnik naloga za isplate. Drugi potpisnik je premijer, ali on može ovlastiti jednog od zamjenika.

Premijer smatra ništavnom, nezakonitom i neustavnom Budimirovu odluku o razrješenju ministra Krajine, za kojeg inače kaže da je radio korektno, prvenstveno u interesu građana FBiH.

Pojašnjava da Budimir nije mogao razriješiti Krajinu jer je već jednom odgovorio (negativno) na premijerov zahtjev za smjenu osam Vladinih ministara, podnesen 10. decembra 2012. godine, te, dakle, ne može dva puta postupati po istoj stvari.

Nikšić također kaže da se neće odazvati eventualnom Budimirovom pozivu na sastanak jer ne želi razgovarati o eventualnom imenovanju novog ministra prije nego što se o Krajininoj smjeni očituje Ustavni sud.

Umjesto susreta, Nikšić je na pres-konferenciji uputio Budimiru poziv da smijene Vladu i obojica podnesu ostavke, a da se  dalje očituje Parlament.

Budimir je, tvrdi premijer, aktivirao "plan B" za izazivanje haosa u Federaciji, time što su razrješenjem ministra finansija blokirana budžetska davanja. Nikšić je prokomentirao   i razlog koji je Budimir naveo u izjavi medijima – da je odluku o razrješenju ministra finansija donio jer nisu isplaćene invalidnine u četiri općine.

Nadležno ministarstvo nije ni moglo izvršiti isplate u te četiri općine jer je Vlada utvrdila da se u njima opstruira uvid i da se ne dostavljaju odgovarajući spiskovi, kazao je premijer, misleći u ovom slučaju na pokrenuti proces revizije boračkih davanja u Federaciji.

Razriješeni ministar Ante Krajina, koji je također odgovarao na novinarska pitanja na ovoj pres-konferenciji, izjavio je da novac u federalnom budžetu može postati "mrtvi kapital" u novonastaloj situaciji i da će se u nedostatku potpisa ministra finansija prvi problem pojaviti  već 8. januara, kada  treba isplatiti odgovarajuću sumu iz federalnog budžeta po osnovu dugova Federacije.

Izostankom takve isplate dolazi u pitanje  kredibilitet Federacije, ističe Krajina, uz opasku da je njemu gotovo svjedno da li je on na čelu Ministarstva finansija ili ne, ali i da su ovdje prvenstveno u pitanju interesi građana FBiH. 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.