Nikšić: BiH je u okovima nacionalizma, vrijeme je da gradimo mostove povjerenja

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti onima koji su dali svoje živote za slobodu danas je u Jablanici obilježena 80. godišnjica Bitke za ranjenike na Neretvi i 78. godišnjica pobjede nad fašizmom.

Svečanosti je prisustvovao i novoimenovani premijer Federacije BiH i predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić koji je podsjetio da su partizani prije 80 godina srušili most kako bi očuvali ideju antifašizma.

“Prije 80 godina partizani su srušili most kako bi opstala ideja antifašizma, ideja zajedništva, ideja bratstva i jedinstva u slobodnoj Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji, ali i ideja Bosne i Hercegovine ni srpske, ni muslimanske, ni hrvatske, vec i srpsle i muslimanske i hrvatske.

Danas, 80 godina kasnije, pozivam nas da gradimo mostove kako bi antifašizam ponovo pobijedio mržnju, strahovladu i fašizam.

Odustajanje od ideala jedinstvene Bosne i Hercegovine zemlje svih njenih građana i naroda je izdaja i Bosne i Hercegovine i svih njenih građana i naroda.

Najhrabriji i najbolji su, u oba rata, ginuli kako bi njihovi saborci, braća, sestre, djeca, majke, očevi, supružnici živjeli…

Najhumanija bitka u istoriji ratova, Bitka za ranjenike nije bila samo bitka za spas života saboraca, to je bila bitka za spas ideala humanosti, solidarnosti i žrtvovanja za drugog, za svog ranjenog druga.

Danas je Bosna i Hercegovina izranjavana podjelama, mržnjom, srdžbom.

U svakoj bici, moraju se podnijeti neke žrtve za opšte dobro.

Zato od Jablanice nema boljeg mjesta sa kojeg bi poslali poruku da našeg ranjenika, našu Bosnu i Hercegovinu, moramo i hoćemo ponovno dići na noge razvijanjem duha zajedništva, razumijevanja i solidarnosti.

Bosnu i Hercegovinu je okupirao kriminal, nacionalizam, siromaštvo i populizam.

Oslobodit je ne možemo oružjem, ali hoćemo pruženom rukom, povratkom međusobnog povjerenja, iskrenom saradnjom, integracijom i privlačenjem investitora.

Danas vodimo bitku za sve nas i za sve naše sugrađane koji su u novovremenom zbijegu od fašizma, političke i ekonomske represije otišli iz svoje domovine.

Tim ljudima trebamo pokazati da nisu napušteni i ostavljeni s druge strane granice, da njih želimo vratiti ovdje, a one koji su ovdje uvjeriti da sunce tuđeg neba ne grije kao što ovdje grije.

Drugarice i drugovi, život pred nama neminovno, kako to pjesnik kaže, još bitaka skriva, i znam da nas čeka još sto ofanziva jer moramo čuvati mir.

Smrt fašizmu, sloboda narodu!!!”, naveo je Nikšić u svom govoru.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.