Saša Magazinović

Niko se ne smije igrati sa dignitetom državnih poslanika, pa ni predstavnici EU

Prijedlog Zakona o slobodi pristupa informacijama izazvao je oštru raspravu u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i kritike upućene ka Delegaciji Evropske unije zbog navodno različitih javnih i “tajnih” uputa o podršci zakonu koje su dobili.

Naime, prema tvrdnjama dijela civilnog društva, ali i zvaničnom stavu Evropske unije u prijedlogu Zakona nalaze se tačke koje nisu u skladu sa evropskim propisima.

Najveći problem je izazvala tačka koja se tiče toga da je žalbeni organ Žalbeno vijeće Vijeća ministara koje bi trebalo da postupa postupa po žalbama ukoliko institucije odbiju pristup ili onemoguće pristup informacijama. Zastupnik SDA Šerif Špago je predložio amandman koji bi riješio ovaj problem.

Ipak, Saša Magazinović je kazao kako su iz Delegacije EU dobili kontradiktorne poruke.

Naime, dok je zvanični stav u pismu da se Zakon treba usvojiti skupa sa amandmanom, nezvanično su poslanici dobijali poruke da usvoje Zakon i ako amandman ne bude prihvaćen.

Magazinović je zbog ovoga uputio oštru kritiku Delegaciji Evropske unije, a u tome su mu se pridružili i drugi poslanici i pozicije i opozicije.

“Kolega Špago je u pravu kada kaže da smo dobili dopis iz Delegacije EU kojim se traži korekcija zakona u jednom članu i oni su te amandmane pripremili i išli od zastupnika do zastupnika da vide ko će predložiti amandmane. Na kraju je kolega Špago predložio amandmane, a to nisu njegovi amandmani nego amandmani Delegacije Evropske unije. Tačno je i da je u pismu koje nam je upućeno stoji da kako bi zakon bio u skladu sa pravnom stečevinom EU i relevantnim međunarodnim standardima kako bi se napravio konkretan iskorak na evropskom putu treba razmotiri i usvojiti ovaj prijedlog”, kazao je Magazinović.

Zatim je dodao da ono što se nije moglo pročitati u javnosti je da isti oni koji kažu da ovo nije trenutno u skladu sa pravnom stečevinom i međunarodnim standardima zovu iz Delegacije EU da usvoje zakon i bez ovog amandmana.

“Ono što je u javnosti je prisutno ovo pismo, a ono što u javnosti nije prisutno je da ti isiti koji su poslali pismo kažu usvojite zakon, o čemu postoji i trag. U javnosti se osuđuje Zakon Vijeća ministara, a onda mimo javnosti kažu glasajte za taj zakon. Kada mi glasamo za taj Zakon, onda će reći usvojili ste zakon mimo EU standarda. Nećemo se tako igrati. Sljedeći put ćemo kada se desi ovakva situacija, javno to reći. Ovo nije prvi put da se u javnosti nešto osporava, šalju saopćenja, a da se nama sugeriše drugačije”, oštro je poručio Magazinović.

Naveo je da na pitanje novinara kako će glasati za zakon za koji nevladin sektor i Delegacija EU kažu da nije dobar, ja sam rekao kako oni koji utvrđuju standard kažu, a to je EU.

“Imamo problem što imaju dva mišljenja. Mišljenje za javnost je da treba amandman,a bez javnosti je usvojite ovo, ovo je u redu. Šta sad glasamo protiv ovog zakona rukovođeni pismom koje kaže da treba promijeniti zakon, hoćemo li dobit pohvale da smo oborilI neevropski zakon, naravno da nećemo, a ako ga usvojimo hoće li se oni oglasiti i reći da ovo nije dobro. Hoće. Nemojte nas tjerati da pokazujemo u javnosti način na koji se komunicira. Dakle, da zaključim u pismu stoji da bez amandmana koje je gospodin Špago predložio ovaj zakon je upitan. U privatnoj komunikaciji stoji usvojite ovo je u skladu sa kriterijima i tretirati ćemo da je zakon u redu”, rekao je Magazinović.

Poručio je da ne želi biti žirant ničije priče pa ni delegacije EU i da svaki put kada bude u situaciji da usvajaju nešto što nije u redu će javno izaći i komunicirati.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.