Nikšić

Niko neće preuzeti teret da zbog budžeta uvede Federaciju BiH u neizvjesnost

Aktuelni premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić podsjetio je danas da je Federalna vlada Nacrt budžeta proslijedila Parlamentu, ali takav budžet još nije razmatran.

Nikšić je, u izjavi medijima, ocijenio da je logično da nova postizborna vlada razmatra budžet budući da svaka vlada ima svoje prioritete iako je veliki dio budžeta fiksni i predviđa ispunjenje zakonom predviđenih obaveza te se vrlo malo toga može mijenjati.
Istaknuo je da je, kao i građani Federacije BiH, očekivao da se nova vlada imenuje prošle sedmice kada je bila zakazana sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, ali to se nije dogodilo zbog čega Nikšić smatra da se “vladajuća koalicija pokazala neodgovornom”.

Potvrdio je da ga je danas predsjedavajući Predstavničkog doma obavijestio da će od ove vlade zatražiti da razmatra budžet i proslijedi ga parlamentu po hitnoj proceduri te ukoliko se to dogodi, Nikšić je izrazio spremnost da Vlada sutra na sjednici razmatra budžet.

– Niko neće preuzeti na sebe teret odgovornosti da “sruši” budžet i uvede Federaciju BiH u neizvjesnost koju bi teško bilo procijeniti – mišljenja je Nikšić.

Govoreći o eventualnim posljedicama ukoliko se budžet ne usvoji do 31. marta kada ističe tromjesečna Odluka o privremenom finansiranju, Nikšić kaže da bi bile zaustavljene tranše prema Fondu penzijskog osiguranja, izostale bi ratne i neratne invalidnine te plaće budžetskim korisnicima, ali svi drugi poticaji.

– To bi stvorilo teške posljedice po budžetske korisnike. Ovdje čak i ne govorim o tome šta bi se dešavalo kada nema tih prihoda, ali bez isplata bilo bi i indirektne štete jer osobe koje imaju kredite ne bi ih mogli plaćati zbog čega bi morali plaćati dodatne kamate – pojasnio je Nikšić.

Vlada je utvrdila budžet u iznosu nešto većem od dvije milijarde KM, a evidentan je nedostatak prihoda u iznosu oko 646 miliona KM koji se planira “pokriti” zaduženjima, a na prihodovnoj strani oko 970 miliona KM predviđeno je za otplatu dugova.

Stoga Nikšić tvrdi da ukoliko se sve planirano ostvari, dug Federacije BiH bi bio smanjen za više od 300 miliona KM.

Fena

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.