Lagumdžija na Generalnoj skupštini UN-a

Niko ne treba koristiti veto kada se čine zločini protiv čovječnosti i genocid

Dr. Lagumdžija je također uzeo učešće u radu okruglog stola na kojem su šefovi delegacija zemalja regiona sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država, koju je predvodila pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropske u evroazijske poslove Victoria Nuland, razgovarali o saradnji i zajedničkom suočavanju sa sigurnosnom prijetnjom koju predstavljaju strani borci u Siriji i drugim kriznim područjima.

Slika

Drugog dana 69. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija u New Yorku je učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Američko-jadranske povelje (A5) i Baltičke povelje, sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), ministarskom sastanku na temu "Definiranje korištenja prava na veto u slučaju masovnih zločina" te Godišnjem sastanku Presidiuma Socijalističke internacionale (SI).

Na sastanku Američko-jadranske i Baltičke povelje na temu: „Doprinos zemalja Američko-jadranske i Baltičke povelje suočavanju sa trenutnim sigurnosnim izazovima“ dr. Lagumdžija je ponovio da je strateški cilj Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u NATO-u i istaknuo da će naša zemlja nastaviti saradnju sa zemljama članicama A5 u različitim oblastima. Govoreći na temu borbe protiv terorizma, dr. Lagumdžija je naglasio da je prijetnja međunarodnoj sigurnosti dokaz da zemlje moraju više međusobno sarađivati ali i da se svijet mora suočiti sa uzrocima svjetskih kriza a to su prije svega siromaštvo i nepravda. 

Dr. Lagumdžija je također uzeo učešće u radu okruglog stola na kojem su šefovi delegacija zemalja regiona sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država, koju je predvodila pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropske u evroazijske poslove Victoria Nuland, razgovarali o saradnji i zajedničkom suočavanju sa sigurnosnom prijetnjom koju predstavljaju strani borci u Siriji i drugim kriznim područjima.

 

Na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica SEECP-a dr. Lagumdžija je između ostalog kazao da su dobrosusjedska saradnja, kao i politički, ekonomski i kulturni odnosi sa zemljama jugoistočne Evrope, jedan od glavnih principa vanjske politike BiH, i u tom smislu naša zemlja ohrabruje i podržava aktivnosti SEECP-a kao političkog foruma za saradnju u regionu, kao i aktivnosti Vijeća za regionalnu saradnju. Usvojenu Strategiju jugoistočne Evrope 2020 (SEE 2020) okarakterizirao je kao veoma značajan dokument za Bosnu i Hercegovinu s obzirom na postavljene ciljeve – kreiranje milion radnih mjesta u regionu, poboljšanje uvjeta života, podizanje konkurentnosti i razvoj.

 

Tokom obraćanja na ministarskom sastanku na temu: "Definiranje korištenja prava na veto u slučaju masovnih zločina" koji su organizirali ministri vanjskih poslova Francuske i Meksika Laurent Fabius i Jose Antonio Meade Kuribrena dr. Lagumdžija je izrazio podršku Bosne i Hercegovine francuskoj inicijativi da se 5 stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda dobrovoljno obavežu na nekorištenje prava veta u slučajevima koji uključuju genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

„ Kada se veto koristi u takvim slučajevima, s ciljem da se blokiraju akcije Vijeća sigurnosti, posljedice po civile su samo povećane i njihove patnje dodatno produžene. Govoreći na osnovu lekcija naučenih u mojoj zemlji, od Tomašice do Srebrenice, međunarodna zajednica treba da uvede Kodeks ponašanja u Metode rada Vijeća sigurnosti kako bi se kroz uzdržavanje od upotrebe veta u slučajevima masovnih zločina ojačali međunarodni kapaciteti, odgovornost i posvećenost zajednice zaštiti civila“, kazao je između ostalog dr. Lagumdžija.

 

Dr. Lagumdžija je na marginama Generalne skupštine UN-a učestvovao na Godišnjem sastanku Presidiuma Socijalističke internacionale na kojem su učesnici skupa iz cijelog svijeta definirali daljnje pravce rada Socijalističke internacionale na jačanju mira i sigurnosti a u svjetlu trenutnih konflikata u svijetu i donijeli odluku o formiranju Komisije Socijalističke internacionale za jednakost u globalnoj ekonomiji. Ovo je bila prilika da se rukovodstvo i predsjednik SI George Papandreu upoznaju sa stanjem i narednim aktivnostima u Bosni i Hercegovini i saradnji u regionu.

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.