Ćavar

Nije predizborni trik nego realna opasnost na koju je Moneyval upozorio BiH

Izlobirano je da FATF prema drugim zemljama svijeta ne šalje ovu deklaraciju MONEYVAL-a. Tako da je ova deklaracija proslijeđena samo evropskim zemljama, a FATF će sačekati do 7. juna i u slučaju da zakone ne usvoji Dom naroda PSBiH na sjednici 6. juna, Deklaracija će biti proslijeđena i drugim državama svijeta – pojasnio je Ćavar

Slika

Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mladen Ćavar ponovio je danas da je objavljivanjem deklaracije Komiteta eksperata Vijeća Evrope (VE) za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) poslana preporuka članicama MONEYVAL-a o mjerama koje su poduzete ili će biti poduzete protiv BiH kada su u pitanju finansijske transakcije u i iz BiH.

Deklaracija, javno saopćenje o neusklađenosti Bosne i Hercegovine usvojena je na plenarnom zasjedanju od 29. marta do 4. aprila, a objavljivanje te deklaracije prolongirano je do 31. maja. U tom vremenu je BiH bila obavezna da usvoji zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH. Pošto se to nije desilo, MONEYVAL je automatski objavio ovu deklaraciju.

Stoga je, tvrdi Ćavar u izjavi za Agenciju FENA, postojala realna opasnost i još  postoji opasnost za BiH jer ta deklaracija će biti povučena tek u narednom periodu, te dodaje da se nije radilo o stranačkom prepucavanju, demantirajući tako izjavu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande koji je jučer na pres-konferenciji kazao da je situacija oko MONEYVAL-a predizborni trik te da opstrukcije u vezi s ovim zakonima traju duže vrijeme.

Ćavar podsjeća da je u posljednjih nekoliko dana postignuto to da Deklaracija MONEYVAL-a u narednih pet dana neće biti proslijeđena Radnoj grupi za finansijske mjere protiv pranja novca (FATF – Financial Action Task Force), jer je iz BiH dato uvjeravanje da će 6. juna na zakazanoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, ovi zakoni biti usvojeni.

– Izlobirano je da FATF prema drugim zemljama svijeta ne šalje ovu deklaraciju MONEYVAL-a. Tako da je ova deklaracija proslijeđena samo evropskim zemljama, a FATF će sačekati do 7. juna i u slučaju da zakone ne usvoji Dom naroda PSBiH na sjednici 6. juna, Deklaracija će biti proslijeđena i drugim državama svijeta – pojasnio je Ćavar.

Stoga do tada ova deklaracija MONEYVAL-a neće biti objavljena na web stranici FATF-a, a što bi značilo da bi globalna mreža i sve regionalne mreže povezane s FATF-om počele davati nalog da se primjenjuju restriktivne mjere.

U saopćenju MONEYVAL-a navodi se da ukoliko zakoni budu usvojeni Komitet ovu deklaraciju može brzo povući ukoliko i kada Dom naroda usvoji dopune Zakona o borbi protiv pranja novca finansiranja terorizma te dopune Krivičnog zakona BiH.

Iako je izjava MONEYVAL-a cirkularno proslijeđena delegacijama MONEYVAL-a, izvršni sekretar je John Ringguth tražio od FATF-a da se uzdrži od objavljivanja saopćenja MONEYVAL-a na web stranici FATF-a do 7. juna.

– To je urađeno stoga da se vašim vlastima pruži mogućnost finaliziranja zakonodavne procedure prije nego što MONEYVAL objavi javno saopćenje koje će biti postavljeno na cijeloj globalnoj mreži FTAF-a i ostalim regionalnim tijelima FTAF-a. U isto vrijeme to je i poziv da se preduzmu mjere o pitanju transakcija iz i u BiH – rečeno je u saopćenju koje potpisuje Jan Kleijssen, šef delegacije MONEYVAL-a.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.