Tekst Zorana Mikulića

Nije moje da vas plašim, ali ova vlada bi mogla potrajati

Bakir Izetbegović je konačno shvatio da vrijeme neumoljivo teče, da su ostale samo tri godine za ubiranje plodova izborne pobjede, pa je prešao preko svojih principa, prelomio, prestao sa prikupljanjem sekundarnih sirovina i poklonio se Fahrudinu Radončiću. Moralo se, ili što bi Matan rekao:”Natiralo!?”

Lider SDA je zaista teško prešao preko onoga što je, do prije par dana, tvrdio i kriminalizirao. Odlučno i ponosno je odbrusio Radončiću:” Pristajem na sve! To je minimum ispod kojega mi moj ponos ne dozvoljava da idem i ispod kojeg neću ići !”

Isto tako odlučno je zastupao bošnjačke interese dajući Čoviću sve instrumente za realiziranje trećeg entiteta ili, kako li će ga već zvati!? Incko,naravno, sve to samo blijedo promatra,zavaljen u sigurnost predobro plaćene fotelje,paradira po prijemima,rukuje se sa starim i upoznaje sa novim političarima :” Ja sam veoma zabrinut. A čime se vi bavite? ”

Kažu da su zbog interesa BiH pokazali dobru volju. Dobra volja je, nažalost, rijetko kada volja onih dobrih. –
Ušla bi SDA sada u koaliciju i sa samim Luciferom, ali Lucifer neće!? U novoj vladi imaćemo par debitanata i nekoliko višestrukih povratnika…
I odjednom,naprasno promijeniše matricu svi “neovisni” analitičari, prosto zadivljeni impozantnim biografijama novih funkcionera, pa tako valjda i onom nove potpredsjednice Zastupničkog doma Parlamenta F BiH, brucoškinjom Univerziteta u Travniku, koja je presretna što će diplomirati za godinu dana. Odjednom se Čovićevim i Bakirovim neovisnim analitičarima, pridružiše i akademici i profesori sa utemeljiteljevog platnog spiska, dežurni dušebrižnici koji su isplivali u sveopćoj ekspanziji analitičara, oni koji za samo par mjeseci promijeniše retoriku i stavove,kao da se ništa desilo nije!?

Kao da do juče ništa pričali nisu!? Kao da smo mi svi umrli, pa se ponovo rodili, pa se ne sjećamo šta su, još lani govorili, koga su još lani mrzili, na koga su još lani huškali i koga su podupirali. Oni koji po stoti put kazuju da su onomad bili itekako u pravu, iako se toga nitko živ ne sjeća, kada su nam mudro prognozirali da će nam biti gore,…isto… ili bolje!?…. Kada su nas mudro, dubokoumno analitički, savjetovali i upozoravali da će ovo ljeto biti toplije od zime, da je najbolji način da smanjimo nezaposlenost taj, da se poveća zaposlenost, te da trebamo smanjiti uvoz i povećati izvoz, kako moramo jačati privredu i zapošljavati mlade, jačati proizvodnju i ekonomiju, smanjiti zaduženost, a ne bi loše bilo ni da povećamo GDP. Super!? Preuzmite kormilo. Potpisujem!

Ljudi su siti gladi. Zato valja barem pričati o reformama mada,izuzev famozne uopćene agende, nikakvog konkretnog plana nema. Ostaje da se vidi kolika je spremnost za provođenje reformi i da nam se konačno objasni šta te reforme podrazumijevaju. Kako sada stvari stoje, temeljni dokument po kojem rade je Alan Ford, ili nam se samo tako čini. Oni ništa ne obećavaju i to ispunjavaju !

Nije moje da vas plašim, ali ova vlada bi mogla potrajati.

Zato i ne čudi što građani masovno napuštaju BiH tražeći život dostojan čovjeka negdje drugdje. Sele se čitave obitelji u potrazi za tako dragocjenim državljanstvom Njemačke, SAD, Švedske, Norveške. Ne bi me začudilo da i njima neovisni analitičari daju i onaj zadnji ,putnički,savjet: ” Kad dobijete to Švedsko državljanstvo,zadržite ipak i ovo BH. Za svaki slučaj,zlu ne trebalo, možda i Švedska propadne. “

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.